search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:04
MENU CLOSE

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Στο επίκεντρο όνομα, μετασχηματισμός και εκλογή προέδρου

27.09.2019 07:54

 

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό θέμα τον «οδικό χάρτη» προς το συνέδριο το οποίο αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου. Η συνεδρίαση (πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λ. Συγγρού) θα ανοίξει με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος, στο «κλειστό» σκέλος της συνεδρίασης αναμένεται να παρουσιάσει στα μέλη του οργάνου την Πολιτική Διακήρυξη του νέου ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα παρουσιάσει και δημόσια ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής κλείνοντας το Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Γουδή.

Η συνεδρίαση της ΚΕ σηματοδοτεί το ξεκίνημα της διαδικασίας «μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, δηλαδή το άνοιγμα του κόμματος στο ευρύτερο κοινωνικό ακροατήριο που τον παρακολουθεί και τον στηρίζει και στην κάλπη, καλώντας το προς ένταξη στις γραμμές του.

Η τρίμηνη καμπάνια εγγραφής νέων μελών αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου και ο αριθμητικός πήχης που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τον Ιούλιο είναι υψηλός – κάλεσε, υπενθυμίζεται η οργανωτική δύναμη του κόμματος να αντιστοιχηθεί με το 10% της εκλογικής του δύναμης, δηλαδή να ανέλθει στα 180.000 μέλη περίπου. Μένει να φανεί, τόσο στην εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην πορεία της καμπάνιας αν ο στόχος αυτός παραμένει ή υποχωρεί, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να πιαστεί.

Ωστόσο, οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής πραγματοποιούνται και στο έδαφος διαφωνιών για το σχέδιο μετασχηματισμού και διεύρυνσης όπως έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα – ένα γενικό πλαίσιο παρουσίασε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του Ιουλίου μετά τις εκλογές, με κύριο την οργανωτική διεύρυνση (εγγραφή νέων μελών) και στη συνέχεια προστέθηκαν μέσω διαρροών ή με τοποθετήσεις στελεχών και άλλες πτυχές – σενάρια προς συζήτηση, όπως:

–Η εκλογή προέδρου από τη βάση

–Η τροποποίηση του ονόματος με προσθήκη ενός δεύτερου συνθετικού που να σηματοδοτεί είτε το άνοιγμα στο κέντρο είτε τον χώρο της οικολογίας ο οποίος πολιτικά στην Ευρώπη ισχυροποιείται.

Τα παραπάνω, φαίνεται ότι θα μείνουν ανοιχτά μέχρι το συνέδριο, όποτε γίνει και το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκαθαριστούν εκεί.

Αν και η ηγεσία δεν επιθυμεί στην ΚΕ να υπάρξουν εντάσεις και προστριβές με όσους διατυπώνουν ενστάσεις ανοιχτά απέναντι στο σχέδιο μετασχηματισμού – πχ έχει τεθεί το ερώτημα “θέλουμε κόμμα αριστερό ή κόμμα – σουπερ μάρκετ”; – το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί η διήμερη συνεδρίαση είναι με ερωτηματικό καθώς το ζήτημα του μετασχηματισμού δεν έχει συζητηθεί διεξοδικά στο συγκεκριμένο όργανο.

Τα σημεία που βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης και αναμένεται να φέρουν προστριβές κατά το τρέχον διήμερο ή το επόμενο διάστημα είναι:

  • Η φυσιογνωμία του κόμματος, αν θα παραμείνει αριστερό κόμμα ή θα μετατραπεί σε αρχηγικό αστικό κόμμα σοσιαλδημοκρατικού προσανατολισμού – ήδη στη δημόσια συζήτηση η προοπτική αυτή καταγράφεται ως «πασοκοποίηση» την οποία ξορκίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος (Σκουρλέτης, Φίλης, Τσακαλώτος, Βούτσης, κ.ά.).
  •  Η διαδικασία εκλογής/ανάδειξης ηγεσίας, το σενάριο εκλογής του προέδρου από τη βάση και ποια θα είναι αυτή η βάση
  • Η εγγραφή νέων μελών, τρόπος, κριτήρια, κλπ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:03