02/12/2020 14:18:16

Η παλαιότερη ηλεκτρική συσκευή δουλεύει συνεχώς από το 1901 κι έχει ...fan club! (Photo)

Η παλαιότερη ηλεκτρική συσκευή δουλεύει συνεχώς από το 1901 κι έχει ...fan club! (Photo) - Media

 

Είναι γεγονός. Η παλαιότερη ηλεκτρική συσκευή συνεχίζει να λειτουργεί αδιάλειπτα από τότε που άναψε για πρώτη φορά!

Το καλοκαίρι του 1901 ένας επιχειρηματίας του Λίβερμορ της Καλιφόρνια, δώρισε στην πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής μία ηλεκτρική λάμπα άνθρακα, μία «βελτιωμένη λάμπα πυρακτώσεως» όπως έγινε γνωστή, με τους περαστικούς να σταματούν για να θαυμάσουν το νέο τεχνολογικό επίτευγμα.

Από τότε, παρόλο που ο κόσμος έχει αλλάξει ολοκληρωτικά, η λάμπα συνεχίζει να καίει για σχεδόν 43 χιλιάδες ημέρες, έχοντας «ξεκουραστεί» μόλις επτά ημέρες, εξαιτίας μιας ανακαίνισης στο κτήριο, αλλά και κατά τη διάρκεια ορισμένων διακοπών ρεύματος, όπως υποστηρίζει η πυροσβεστική.

Εφευρέτης της συσκευής ήταν ο Αντόλφ Καϊγέτ και κατασκευάστρια εταιρεία η «Shelby Electric Company», ενώ χάρη στη μακροβιότητα της, η λάμπα απέκτησε μία θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Αρχικά η λάμπα είχε ισχύ 60 watt, ωστόσο πλέον εκπέμπει το ίδιο φως με ένα φαναράκι ισχύος 4 watt, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δημιουργήσει… «fan club», προς τιμήν της.

Τον Μάιο του 2013 η λάμπα φάνηκε πως κάηκε, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο ηλεκτρολόγος που κλήθηκε στο σημείο διαπίστωσε ότι υπήρχε μία βλάβη στην παροχή ρεύματος, η οποία αποκαταστάθηκε, με το φως να ανάβει και πάλι.

Οι πυροσβέστες την προσέχουν… σαν τα μάτια τους, ενώ το μυστήριο για τη λειτουργία της ακόμα παραμένει, με τη μεγάλη διάρκεια ζωής της να αποδίδεται από ορισμένους στη χαμηλή της ισχύ και στο γεγονός πως σχεδόν πάντα παρέμενε αναμμένη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.