search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:46
MENU CLOSE

Το… δωράκι της κυβέρνησης στους καναλάρχες

11.10.2019 07:29
Το… δωράκι της κυβέρνησης στους καναλάρχες  - Media

 

Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, μεταξύ διάφορων νόμων και διατάξεων τροποποιεί και τον ν. 4339/2015 -γνωστότερος ως νόμος Παππά- για τις τηλεοπτικές άδειες και τα ΜΜΕ γενικότερα.

Οπως αναφέρει το e-tetradio, με το εμβόλιμο άρθρο 158 καταργείται η υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των media, υπό την προϋπόθεση η εταιρεία-μέτοχος να είναι είναι fund της Ε.Ε. ή του ΟΟΣΑ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένα κανάλι, ένας ραδιοσταθμός, ένα site, μια συνδρομητική πλατφόρμα, μια εκδοτική εταιρία που εκδίδει εφημερίδες και περιοδικά, ένα πρακτορείο διανομής Τύπου κ.λπ. δεν θα έχει πλέον την υποχρέωση να εμφανίζει στα μετοχολόγια του φορέα που τον διαχειρίζεται, το φυσικό πρόσωπο που «κρύβεται» πίσω από μια εταιρεία οποιουδήποτε τύπου που τον ελέγχει είτε ολοκληρωτικά είτε εν μέρει.

Γεγονός που (φυσικά) ευνοεί ιδιαίτερα τους μεγαλοϊδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι έτσι απαλλάσσονται από την υποβολή πόθεν έσχες.

Για το ίδιο θέμα αναφέρουν οι typologies: Εξαιρούνται από την υποχρεώση ονομαστικοποίηση των μετοχών τους μέχρι φυσικού προσώπου, οι εταιρείες, όπως προβλέπει ο ν.4339/2015.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στη δήλωσή του ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, μέσω του εμβόλιμου άρθρου 158 που δεν υπήρχε στη δημόσια διαβούλευση, μορφές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ εξαιρούνται από την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους μέχρι φυσικού προσώπου, όπως προβλέπει ο ν.4339/2015 που ανάγκασε τους ιδιοκτήτες καναλιών να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

«Με αυτό τον τρόπο εξαιρεί ιδιοκτήτες και μετόχους καναλιών, ελεύθερων και συνδρομητικών, εταιριών διανομής, καθώς και εκδοτών, από την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες» καταγγέλλει ο κ. Κάτσης και θέτει ερωτήματα:

«Το ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί από την Κυβέρνηση είναι πού αποσκοπεί μια τέτοια ενέργεια:

Μήπως στοχεύει να διευκολύνει την περαιτέρω υπερσυγκέντρωση στα ΜΜΕ ώστε να παρακάμπτονται οι κανόνες ανταγωνισμού;» αναρωτιέται, μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:46