search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:59
MENU CLOSE

Το Νόμπελ Ειρήνης στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας – Τι τον συνδέει με την Ελλάδα (Photos) 

11.10.2019 10:06
Το Νόμπελ Ειρήνης στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας - Τι τον συνδέει με την Ελλάδα (Photos)  - Media

 

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ τιμήθηκε σήμερα Παρασκευή με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 «για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία κα ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία».

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Τι τον συνδέει με την Ελλάδα 

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας έχει συνεργαστεί για αρκετά χρόνια με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι δύο άνδρες έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς όσον αφορά τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές με τον Έλληνα Επίτροπο να έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Αιθιοπία και να προχωρά σε συνεργασία της Αφρικανικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι επαφές είχαν να κάνουν με τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 στη Βαλέτα, συγκεντρωθήκαν οι ηγέτες της Ευρώπης και της Αφρικής για να σχεδιάσουν την κοινή και ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Από το 2015 έχουν επιτευχτεί εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλες τις δράσεις που περιγράφονται στο Κοινό Σχέδιο Δράσης της Βαλέτα. Στην ουσία ήταν συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων και την αποτελεσματικότητα των επιστροφών. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:57