search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:38
MENU CLOSE

Το Βερολίνο «βρυχάται»: Παράνομη η εισβολή της Τουρκίας στη ΒΑ Συρία

14.10.2019 18:17
Συρία: Το μοιραίο λάθος της Άγκυρας που στοίχισε τη ζωή 6 Τούρκων στρατιωτών - Media
 
Την νομιμότητα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία κατά το διεθνές δίκαιο αμφισβήτησε σήμερα ευθέως η γερμανική κυβέρνηση και κάλεσε για μία ακόμη φορά την ‘Αγκυρα να την τερματίσει. Το Βερολίνο εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποσύρουν τελικά τις δυνάμεις τους από την περιοχή.
 
«Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Συρία θα νομιμοποιούσε κατά το διεθνές δίκαιο μια στρατιωτική επέμβαση η οποία στρέφεται εναντίον κουρδικών ομάδων εκεί. Όσα κάνει κάθε φορά η Τουρκία, πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο της απαραίτητης ενέργειας και της αναλογικότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και πρόσθεσε ότι το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο και η προστασία των αμάχων πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ από την πλευρά του, αναφερόμενος στην χθεσινή – διάρκειας μίας ώρας, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ – τηλεφωνική συνομιλία της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η καγκελάριος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τερματισμό της επιχείρησης.
 
«Ναι, η Τουρκία έχει δικαιολογημένα συμφέροντα ασφαλείας στην περιοχή, αλλά αυτό που κάνει εκεί απειλεί προφανέστατα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού με εκτοπισμό. Απειλεί να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο αυτή την εύθραυστη περιοχή και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναβίωση του “Ισλαμικού Κράτους”», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε κοινή γραμμή με τους ευρωπαίους εταίρους της και παραμένει σε στενή επικοινωνία και με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο έχει εκφράσει την προσδοκία ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουν την δέσμευσή τους στην περιοχή», συνέχισε ο εκπρόσωπος και διευκρίνισε ότι στην γερμανική κυβέρνηση δεν υπάρχουν σκέψεις για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Συρία.
 
Απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με το πώς χαρακτηρίζει η γερμανική κυβέρνηση την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία και με αφορμή σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στο Λουξεμβούργο, όπου έκανε λόγο για «στρατιωτική επέμβαση», ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση των πραγμάτων είναι απολύτως ξεκάθαρη: τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται σε συριακό έδαφος και εκφράσαμε ήδη την αξιολόγησή μας σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο. Αφήνω σε σας το ποιον όρο προτιμάτε».
 
Κληθείς να απαντήσει ακόμη σε ερωτήσεις σχετικά με το τι επιπτώσεις θα είχε στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ενδεχόμενη πραγματοποίηση της απειλής του Ταγίπ Ερντογάν «να ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη» για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι δεν απαντά σε υποθετικά ερωτήματα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η τήρηση της συμφωνίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:38