search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:52
MENU CLOSE

Brexit: Πολύ κοντά σε προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένο Βασίλειο

15.10.2019 18:49
Χωρίζει ο Μπόρις Τζόνσον: Η συμφωνία για το διαζύγιο και οι απανωτές απιστίες του  - Media

 

Πολύ κοντά σε προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit φαίνεται να βρίσκονται Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμενο Βασίλειο, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οποιαδήποτε συμφωνία πετύχει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να λάβει την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου, με τη στάση του ιρλανδικού κόμματος DUP να αποτελεί «αγκάθι». Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και είναι πιθανό να υπάρξουν νέα προβλήματα και πως υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. 

Πιθανές παραχωρήσεις στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, από την πλευρά του Τζόνσον για να διασφαλίσει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP).

Στόχος επίσης είναι να παρουσιαστεί το προσχέδιο στις εθνικές αντιπροσωπείες το πρωί της Τετάρτης, αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Νωρίτερα, ο Guardian μετέδιδε πως ο Mπόρις Τζόνσον φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το Brexit μετά από σημαντικές παραχωρήσεις που έκανε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, μεταδίδει η Guardian. 

Ένα προσχέδιο συμφωνίας μπορεί να δημοσιευτεί ακόμα και το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με υψηλόβαθμους Βρετανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Όπως μεταδίδει o Guardian, οι διαπραγματευτικές ομάδες έχουν συμφωνήσει επί της αρχής ότι θα υπάρξουν τελωνειακά σύνορα στην Ιρλανδική Θάλασσα. Σημειώνεται πως η Τερέζα Μέι είχε απορρίψει τη λύση αυτή λέγοντας πως κανείς Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να την αποδεχτεί.

Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. υποστήριξαν ότι ακόμα νωρίς να μιλήσει κανείς ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κοντά να καταλήξουν στο κείμενο μιας συμφωνίας για το Brexit.

Είχαν προηγηθεί οι ενθαρρυντικές δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ περί πιθανότητας επίτευξης συμφωνίας με το Λονδίνο ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η λίρα κερδίζει έναντι του δολαρίου 1% στο $1,2727. Το ευρώ υποχωρεί 0,9% έναντι του βρετανικού νομίσματος στο 0,8665.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:51