search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:39
MENU CLOSE

Χ.Α.: Κάτω από τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης – Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18.10.2019 10:25
Χ.Α.: Κάτω από τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  - Media

 

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, τις πιθανότητες υπερψήφισης της συμφωνίας για το “Brexit” αύριο στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά και τους νέους δασμούς που επέβαλαν από σήμερα οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι “η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά περίπλοκη, στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει αύριο Σάββατο και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία διαπραγματεύθηκαν οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, που δημοσιεύεται σήμερα, ο Dave Ramsden, αναπληρωτής διοικητής της BoE, δήλωσε ότι εάν η συμφωνία για το “Brexit” που έκλεισε ο Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο το Σάββατο, η καθοδήγηση της κεντρικής τράπεζας, η οποία αναφέρει καθαρή έξοδο από την ΕΕ, θα σημαίνει περιορισμένες και σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την πιθανότητα ενός συντεταγμένου “Brexit” στο 65%, από το 60% αφού η Βρετανία πέτυχε μια νέα συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ, η οποία όμως χρειάζεται την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου. Η τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά τις πιθανότητες μη συμφωνίας στο 10%, από το 15% και άφησε αμετάβλητες στο 25% τις πιθανότητες να μη συμβεί το “Brexit”, προσθέτοντας ότι διατηρεί το βασικό της σενάριο ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ με μια συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Από την άλλη, οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ενημέρωσαν επιχειρηματικούς φορείς ότι οι επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%, σε χιλιάδες επιλεγμένα εισαγόμενα αγαθά που εισάγονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τεθούν σε εφαρμογή, όπως είχε προγραμματιστεί, σήμερα Παρασκευή, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που “άναψε το πράσινο φως” γι’ αυτό την περασμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από τις προβλέψεις για 6,1% δημοσκόπησης της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ήταν ο πιο χαμηλός ρυθμός των τελευταίων περίπου 30 ετών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κινείται με μικρές απώλειες, ο τζίρος παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και οι περισσότερο από τους traders τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας σαφέστερες ενδείξεις της αγοράς μετά τις 14.00, όταν και θα έχουν λήξει τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην αγορά παραγώγων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 860 μονάδων, έχοντας κινηθεί μεταξύ 859,44 (+0,01%) και 855,01 μονάδων (-0,50%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 12,5 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, περιστρέφεται πέριξ τους αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, με οριακές μεταβολές, ενώ ξεχωρίζουν οι Viohalco (-1,48%) και Ελ. Πετρέλαια (-1,54%), ενώ παραμένει αδύναμη η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 862 μονάδων και η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:38