search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:11
MENU CLOSE

Brexit: Παρουσιάστηκε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για τη Συμφωνία Αποχώρησης

21.10.2019 21:03
Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Κροατία αναλαμβάνει την προεδρία εν μέσω Brexit - Media

 

Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης παρουσίασε στη Βουλή η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας προηγουμένως ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει και τα τρία στάδια της συζήτησης και ψήφισής του, μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου στη συνέχεια να περάσει προς έγκριση από τη Βουλή των Λόρδων.

Το νομοσχέδιο – στις 110 σελίδες του – προβλέπει με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει την συμφωνία για το Brexit. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κάποιες προβλέψεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η «αρχή μη υποβάθμισης», καθώς και τη δέσμευση ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει με ψηφοφορία την εντολή διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ και τον τύπο της τελικής εμπορικής συμφωνίας. Περιλαμβάνει, επίσης, πρόβλεψη που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να επικυρώσει την συμφωνία του για το Brexit έγκαιρα, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Για την επικύρωση μίας διεθνούς συμφωνίας, όπως η συμφωνία για το Brexit, σχετική νομοθεσία ζητά από το κοινοβούλιο να συνεδριάσει για 21 μέρες, ωστόσο, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, έχει προστεθεί στο νομοσχέδιο μία άλλη πρόβλεψη που αναστέλλει την υπάρχουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης, Τζέικομπ Ρις Μογκ, το νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί να ολοκληρωθεί σε όλα τα στάδιά του στη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι την Πέμπτη, ενώ η δεύτερη ανάγνωσή του θα γίνει αύριο.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, ο βουλευτής των Εργατικών Κέιρ Στάρμερ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εμποδίσει τον σωστό έλεγχο του νομοσχεδίου από τους βουλευτές και χαρακτήρισε εξοργιστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να συζητηθεί μία τόσο σημαντική νομοθεσία. Και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πιέσει βιαστικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:08