09/04/2020 20:05:43

Τσακαλώτος: Ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον το νομοσχέδιο της ΝΔ

Τσακαλώτος: Δεν θα συγκλονιστεί η μεσαία τάξη από τον προϋπολογισμό - Media

 

Το βασικό ζήτημα σε μία αναπτυξιακή πολιτική είναι να διασφαλίζονται τόσο τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων που είναι απαραίτητες για να τονωθεί και να διασφαλιστεί η ανάπτυξη, αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Από το νομοσχέδιο φαίνεται η ΝΔ να μην έχει σαφή θέση για την ανάπτυξη. Αντίθετα το προτεινόμενο νομοσχέδιο φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο ότι αν αφαιρεθούν τα “εμπόδια”, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα έρθουν από μόνες τους.

Έτσι λοιπόν για το ερώτημα της ποσότητας προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια είναι η θέση της ΝΔ για θέματα που επηρεάζουν άμεσα την ποσότητα, όπως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός:

o Ποια είναι η θέση της ΝΔ για παράδειγμα απέναντι σε ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό επενδυτικό πακέτο; Το υποστηρίζει ή όχι;

o Αν μιλάμε για έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ύψους περίπου στο 1,15% – 1,3% του ΑΕΠ της ΕΕ, ποια θεωρούν ότι είναι τα περιθώρια για αναπτυξιακές επενδύσεις; Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια.

Όμως ούτε ως προς την ποιότητα έχουμε καταλάβει ποια είναι η θέση της ΝΔ.

Οι ρυθμίσεις της ΝΔ δημιουργούν μηχανισμούς συμπίεσης των μισθών, μέσω των παρεμβάσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και μεταφέρουν αρμοδιότητες του δημοσίου στους ιδιώτες. Αυτό δηλαδή που προσπαθούν να πετύχουν είναι να «διευκολύνουν» τις επενδύσεις μέσω ελαστικοποίησης των όρων ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον. Κάθε εμπόδιο περιβαλλοντικό ή από την αρχαιολογία είναι προβληματικό; Υπάρχει περιφερειακή υπόσταση στην πολιτική σας;

Είναι προφανές ότι στην προσέγγισή σας δεν έχει γίνει αξιοποίηση της συλλογικής γνώσης που υπάρχει στην κοινωνία από επιμελητήρια, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση.

Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο στηρίζεται στην ελπίδα ότι η αγορά θα αυτορυθμιστεί. Φαίνεται η κυβέρνηση να μην έχει επίγνωση ότι η – υποτιθέμενη - άρση εμποδίων από μόνη της και χωρίς την ύπαρξη σχεδίου, φέρνει πενιχρά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και υπάρχουν και περιπτώσεις που έχει αποτύχει παταγωδώς.

Γενικά από το νομοσχέδιο απουσιάζει κάθε είδους στρατηγική που να μας λέει πως φαντάζεται η ΝΔ την Ελλάδα στο μέλλον, το «επιτελικό κράτος» φαίνεται να μην έχει προσανατολισμό».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.