search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:35
MENU CLOSE

Νέα «πόρτα» στον Κουρτς – Όλο και πιο δύσκολη η συγκρότηση κυβέρνησης στην Αυστρία

24.10.2019 15:41
Αυστρία: Ικανοποιημένο το 55% με το κυβερνητικό έργο του συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων - Media

 

Μετά την αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών, του δευτέρου σε δύναμη κόμματος στη νέα Βουλή από τις διερευνητικές επαφές του εντολοδόχου καγκελάριου και αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος, του Λαϊκού, Σεμπάστιαν Κουρτς με τα τέσσερα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Αυστρία, την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει πλέον σε αυτές, ανακοίνωσε το απόγευμα το μικρότερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).

Όπως δήλωσε η αρχηγός του ΝΕΟΣ Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ, έπειτα από μία τρίωρη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Λαϊκού Κόμματος με επικεφαλής τον Σεμπάστιαν Κουρτς, για την ίδια οι διερευνητικές επαφές έχουν τελειώσει, μία συμμετοχή της θα μπορούσε να υπάρξει πλέον μόνον σε πραγματικές κυβερνητικές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο εντολοδόχος καγκελάριος –ο οποίος συνεχίζει να μην θέλει να κάνει λόγο για “κυβερνητικές διαπραγματεύσεις”– επιβεβαιώνοντας τον τερματισμό των διερευνητικών επαφών με το ΝΕΟΣ, τόνισε πως εστιάζει τώρα στις συνομιλίες με τους Πράσινους, που έχουν πλέον απομείνει ο μόνος συνομιλητής του στις διερευνητικές επαφές και οι οποίοι θεωρούνται από αναλυτές στη Βιέννη ο πιθανότερος μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του.

Όπως ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, πρέπει να τεθεί το ερώτημα εάν είναι σκόπιμο να εισέλθει κανείς μόνον με ένα κόμμα σε κυβερνητικές διαπραγματεύσεις, καθότι υπάρχουν πολλές διαφορές σε επί μέρους ζητήματα που, όπως σημείωσε, για να αποσαφηνιστούν απαιτούνται ακόμη εβδομάδες και ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία.

Σε σχέση με το ΝΕΟΣ, φαίνεται πως κατ΄ αρχήν δεν υπάρχει σκέψη για συμμετοχή του σε ένα τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό Λαϊκού Κόμματος-Πράσινων-ΝΕΟΣ, όπως είχε αναφερθεί σε κάποια σενάρια των τελευταίων ημερών, με τον Σεμπάστιαν Κουρτς να δηλώνει ότι στη σημερινή συνάντηση επισημάνθηκαν πολλοί τομείς για μία συνεργασία με το ΝΕΟΣ στη Βουλή.

Στο πλαίσιο της εντολής που είχε λάβει στις 7 Οκτωβρίου από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και εντολοδόχος καγκελάριος είχε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες διερευνητικές συνομιλίες με τους αρχηγούς και με αντιπροσωπείες των άλλων τεσσάρων κομμάτων.

Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Κόμματος των Ελευθέρων –που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019, όταν διαλύθηκε ο συνασπισμός τους– να μη συμμετέχουν πλέον στις διερευνητικές συνομιλίες, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε δύο επιλογές για τον κυβερνητικό εταίρο του.

Την απαραίτητη πλειοψηφία των 92 εδρών, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής, θα μπορούσε να την εξασφαλίσει τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και τους με τους Πράσινους, που θεωρούνται και ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος του.

Ωστόσο, μετά τον δεύτερο γύρο των διερευνητικών επαφών, την περασμένη εβδομάδα, οι Σοσιαλδημοκράτες δήλωσαν πως δεν είναι διαθέσιμοι για παράλληλες συνομιλίες με τα άλλα κόμματα και για κωλυσιεργία, ζητώντας από τον Σεμπάστιαν Κουρτς να προχωρήσει σε συγκεκριμένες και αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.

Με τη σημερινή ανακοίνωση παρόμοιας πρόθεσης από το κόμμα ΝΕΟΣ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα επικεντρωθεί στη συνέχιση των επαφών του μόνον με τους Πράσινους, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα προχωρήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατάθεση των θέσεων τους από τα δύο κόμματα και στην ενδεχόμενη προετοιμασία ενός κοινού κυβερνητικού προγράμματος.

Στη νέα Βουλή, που προέκυψε από τις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου και χθες συγκροτήθηκε σε σώμα, το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 71 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό 40, το Κόμμα των Ελευθέρων 30 έδρες, οι Πράσινοι 26, το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) 15, ενώ ανεξάρτητη βουλευτής (“αντάρτισσα”) είναι η Φελίπα Στράχε, η σύζυγος του πρώην αντικαγκελάριου και πρώην αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η Φελίπα Στράχε εξελέγη βουλευτής ως υποψήφια των Ελευθέρων, αλλά το κόμμα δεν την αποδέχθηκε ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του και χθες το απόγευμα ανακοίνωσε την οριστική διαγραφή της ως μέλος του κόμματος.

Αιτία υπήρξε η δριμεία κριτική της Φελίπα Στράχε εναντίον των Ελευθέρων, έπειτα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για σκάνδαλο σπατάλης από μέρους της, κομματικών χρημάτων, για το οποίο διενεργείται εισαγγελική έρευνα σε βάρος της με την κατηγορία της απιστίας.

Για απιστία διενεργούνται έρευνες και σε βάρος του Χάιντς-Κρίστιαν Στραχε, όχι μόνον για μεγάλες σπατάλες για έξοδα παράστασης και προσωπικά του έξοδα, αλλά και σε σχέση με τη διαβόητη “Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να ενέχεται άμεσα ο ίδιος.

Το σκάνδαλο αποτέλεσε τον περασμένο Μάιο την αιτία της παραίτησής του Στράχε από όλα τα αξιώματα του, και οδήγησε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων (που βρισκόταν στην εξουσία μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019), και στην προκήρυξη των πρόσφατων πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σε αυτές τις πρόσφατες εκλογές, από την οποία προήλθε η νέα Βουλή, “μεγάλοι νικητές” υπήρξαν το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο, αποσπώντας ποσοστό 37,5% πέτυχε τη μεγαλύτερη διαφορά (16,3 ποσοστιαίες μονάδες) στην μεταπολεμική Αυστρία από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες — που, με ένα 21,2% έφεραν το χειρότερο έως τώρα εκλογικό τους αποτέλεσμα — και οι Πράσινοι, που, έπειτα από την απουσία τους στην απελθούσα Βουλή, επανέρχονται με ένα εντυπωσιακό ποσοστό 13,9%.

Στους “νικητές” συγκαταλέγεται και το κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) που αύξησε τη δύναμή του στο 8,1%, κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, ενώ “καταστροφική” ήταν η πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 16,2%, της δύναμης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:35