search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:15
MENU CLOSE

Πιο γρήγορο, πιο ευέλικτο, πιο θανατηφόρο, αλλά… δεν είναι F-35 (Photos)

24.10.2019 17:04
Τα Rafale «δείχνουν τα δόντια τους»: Σαρωτική επιδρομή αιγυπτιακών μαχητικών κατά τρομοκρατών στη Λιβύη (Video) - Media

 

H Γαλλία έχει παράδοση στη δημιουργία πανίσχυρων μαχητικών αεροσκαφών. Τόσο το όνομα «Mirage» όσο και το όνομα «Rafale» έχουν γίνει συνώνυμα με την αξιοπιστία, την καινοτομία και την εναέρια κυριαρχία και είναι συγκρίσιμα μόνο με τα πλέον εξελιγμένα μαχητικά των ΗΠΑ, της Ρωσίας ή της Κίνας.

Ωστόσο, όσο κι αν οι Γάλλοι υπερηφανεύονται για το «Rafale» (χοντρικά σημαίνει «Πνοή Ανέμου»), επιχειρώντας να το παρουσιάσουν ως ένα… σχεδόν stealth μαχητικό, δυστυχώς γι’ αυτούς… δεν είναι ούτε F-35, ούτε, φυσικά, F-22.

Βέβαια, το Rafale έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των stealth μαχητικών των ΗΠΑ: είναι πιο γρήγορο και πιο ευέλικτο από το F-35, μπορεί να κάνει επί μακρόν supercruising ενώ είναι οπλισμένο και εξαιρετική ικανότητα ανοδικής πτήσης.

Επίσης, οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν ότι το στίγμα του στο ραντάρ είναι μόλις ένα τετραγωνικό μέτρο και χρησιμοποιεί ενεργά ηλεκτρονικά συστήματα και ειδικά κατασκευαστικά υλικά που του επιτρέπουν να… κρύβεται από τους αντιπάλους του.

Όμως, όσο κι αν το Rafale αποτελεί το καμάτι της Γαλλίας, δεν είναι αληθινό stealth αεροσκάφος και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτό τον τομέα το F-35 υπερέχει του Rafale δραματικά.

Παρά ταύτα οι Γάλλοι προχωρούν στην ανανέωση του Rafale, με την έκδοση F4 η οποία θα αντικαταστήσει οριστικά άλλο ένα ιστορικό μαχητικό της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας, το περίφημο Mirage 2000.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:15