search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:23
MENU CLOSE

Συρία: «Περικυκλώνουν» τις πετρελαιοπηγές οι ΗΠΑ, ενώ Σύροι-Ρώσοι αναπτύσσονται στα σύνορα

25.10.2019 14:33
Συρία: «Περικυκλώνουν» τις πετρελαιοπηγές οι ΗΠΑ, ενώ Σύροι-Ρώσοι αναπτύσσονται στα σύνορα - Media

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη Συρία για να εμποδίσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να αποκτήσουν πρόσβαση σε πετρελαιοπηγές και εισοδήματα, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ενώ το συριακό καθεστώς και οι ρώσοι σύμμαχοί του επιτάχυναν σήμερα την ανάπτυξη των στρατευμάτων τους στα συροτουρκικά σύνορα.

Ο Τραμπ αλλάζει τα σχέδιά του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία μετά τις αντιδράσεις στο Κογκρέσο, που προήλθαν και από σημαντικούς Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι λένε πως διευκόλυνε την απο καιρό επαπειλουμενη τουρκική επιδρομή εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, οι οποίες ήταν οι κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Αναλαμβάνουμε τώρα μερικές δράσεις … για να ενισχύσουμε τη θέση μας στο Ντέιρ αλ-Ζορ, για να εξασφαλίσουμε πως μπορούμε να απαγορεύσουμε στον ISIS την πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές», δήλωσε ο Έσπερ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο ISIS για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Ενισχύουμε αυτή την θέση, θα περιλάβει μερικές μηχανοκίνητες δυνάμεις», δήλωσε ο Έσπερ. Οι μηχανοκίνητες δυνάμεις περιλαμβάνουν συνήθως άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά στοιχεία.

Ο αμερικανός υπουργός δεν είπε πόσες δυνάμεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή ούτε πόσες πρόσθετες δυνάμεις θα σταλούν.

Οποιαδήποτε σημαντική αμερικανική στρατιωτική παρουσία επί του πεδίου θα πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη άμυνα έναντι ενδεχόμενων επιθέσεων, ιδιαίτερα σε πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές της Συρίας που μπορεί να γίνουν στόχοι όχι μόνο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά πιθανόν και υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ή από το Ιράν δυνάμεων που επιχειρούν στη χώρα.

Το κενό που δημιουργήθηκε από τη μερική αποχώρηση των Αμερικανών την οποία ανακοίνωσε ο Τραμπ έχει εκμεταλλευθεί η Ρωσία μετακινώντας δυνάμεις της στην περιοχή. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις στη Συρία μπορεί επίσης να εκμεταλλευθούν το χάος.

Εξάλλου περίπου 300 επιπλέον μέλη της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, που είχαν την έδρα τους στην Τσετσενία, έφθασαν στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπορυγείο Άμυνας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, με την οποία σταμάτησε η τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με έναν φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, μια μεγάλη φάλαγγα μεταφοράς στρατευμάτων, στην οποία επιβαίνουν εκατοντάδες στρατιώτες που κρατούν συριακές σημαίες, εισήλθε την περασμένη νύκτα στο Κομπάνι, μια πόλη στο βόρειο άκρο της Συρίας.

Οι σύροι στρατιώτες έκαναν παρέλαση στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας: «Ένας, ένας, ένας, ο συριακός λαός είναι ένας!».

Κοντά στην πόλη Καμισλί, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, τεθωρακισμένα οχήματα με ρωσικές σημαίες αναχώρησαν από μια βάση του συριακού καθεστώτος με κατεύθυνση προς δυσμάς για μια νέα ημέρα περιπολιών κοντά στα τουρκικά σύνορα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, περίπου 180 οχήματα του στρατού του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έφθασαν σήμερα στο Κομπάνι.

Οι εξελίξεις στη σύγκρουση στη Συρία ωφελούν σε μεγάλο βαθμό το καθεστώς Άσαντ, σύμμαχο της Συρίας, το οποίο ανακτά χωρίς μάχη μεγάλα τμήματα εδάφους που εδώ και χρόνια δεν ήλεγχε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:22