search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:55
MENU CLOSE

Ζάκυνθος: Έγιναν κάρβουνο πανάρχαια ελαιόδεντρα με περίμετρο 15 μέτρων! (Photos)

29.10.2019 09:34
Ζάκυνθος: Έγιναν κάρβουνο πανάρχαια ελαιόδεντρα με περίμετρο 15 μέτρων! (Photos)  - Media

 

Μια από τις πλέον σημαντικές περιοχές όχι απλώς Ζακύνθου, αλλά ολόκληρης της Μεσογείου υπέστη σοβαρή καταστροφή στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν το νησί των Επτανήσων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι η περιοχή Άμπελος, στο Κερί, εκεί που υπήρχε σημαντικός αριθμός υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων και είναι πραγματικά ευτύχημα ότι δεν κάηκαν όλα.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αριστοτέλης Μαρτίνης, σχολίασε, μιλώντας στο imerazante.gr ότι «η Άμπελος ήταν μία από τις πολύ σημαντικές περιοχές για το Ιόνιο, στις οποίες υπήρχε υπεραιωνόβιος ελαιών. Είχαμε κάνει καταμετρήσεις περιμέτρου δέντρων, υπεραιωνόβιων μνημειακών ελαιόδεντρων. Η περίμετρός τους άγγιζε τα 15 περίπου μέτρα».

Σε αντίθεση με τη Ζάκυνθο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας τέτοιοι τόποι προβάλλονται προς τα έξω, μα κυρίως διαφυλάσσονται. Αναφέρει ο κ. Μαρτίνης: «Αντίστοιχα ελαιόδεντρα στην Κρήτη με 8 ή 8,30 μέτρα περίμετρο θεωρούνται μνημειακά και τα αναδεικνύουν οι Κρητικοί ως τα σημαντικότερα δέντρα της Μεσογείου. Μάλιστα ένα στις Βουβές που λέγεται ότι έχει 14,30 μέτρα περίμετρο και θεωρούν ότι είναι το αρχαιότερο της Μεσογείου, το αναδεικνύουν, το επισκέπτονται και το φωτογραφίζουν. Εμείς στην Άμπελο είχαμε πολύ μεγαλύτερα δέντρα, εφόσον ήταν στα 15 μέτρα η περίμετρός τους. Με άλλα λόγια, έχουμε περίπου διπλάσια σε μέγεθος δέντρα τα οποία όμως δεν είχαμε αναδείξει».

Γενικά στη Ζάκυνθο σε αρκετά σημεία υπάρχουν πολλά τέτοια δέντρα, για τα οποία μετά από όσα πάθαμε ως νησί πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες να τα προστατεύσουμε. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καθηγητής «πραγματικά ισχύει αυτό που είπε κάποιος αυστριακός «κάηκε ο Παρθενώνας της Ζακύνθου».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50