search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:18
MENU CLOSE

ΚΚΕ: «Απέναντι» στο νομοσχέδιο που βάζει «ταφόπλακα» στο άσυλο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2097
31-10-2019
02.11.2019 04:00
kke-20.jpg

 

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το άσυλο, το οποίο το ΚΚΕ έχει ήδη καταψηφίσει κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, το χαρακτηρίζει δε «αντιδραστικό», καθώς δυσχεραίνει την απόδοση ασύλου μετατρέποντας τους πρόσφυγες σε «οικονομικούς μετανάστες».

Η αυστηροποίηση των κριτηρίων στην εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας, η εξέταση κάθε ατόμου χωριστά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό πλαίσιο, αμφισημίες που αφήνουν ανοιχτή τη δυνατότητα επαναπροώθησης ακόμη και από τον πρώτο βαθμό της εξέτασης του αιτήματος, η προώθηση της γενικευμένης κράτησης των αιτούντων ακόμη και εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων, η εισαγωγή της έννοιας του «ασφαλούς» τμήματος της χώρας καταγωγής (σ.σ.: ώστε αν ο αιτών προέρχεται από περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση από τις εστίες του πολέμου να μην δικαιούται διεθνούς προστασίας), ο περιορισμός της πρόσβασης των αιτούντων στην υγειονομική περίθαλψη, είναι μερικά από τα σοβαρά προβλήματα του νομοσχεδίου που επισήμανε η αρμόδια αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή.

 
Το ΠΑΜΕ στο κάλεσμα που απευθύνει σε ομοσπονδίες, ενώσεις και συνδικάτα για τη συμμετοχή τους στην παράσταση διαμαρτυρίας επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο «όχι μόνο δεν διευκολύνει την παροχή ασύλου στους αιτούντες, αλλά βάζει ταφόπλακα στη λήψη του». Υπογραμμίζει επίσης ότι «μετατρέπει τους κατατρεγμένους από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου γης, από πρόσφυγες σε ‘‘οικονομικούς μετανάστες’’» και «ανοίγει διάπλατα την πόρτα για γενικευμένη κράτησή τους σε κλειστά κέντρα και απέλασή τους στη χώρα από την οποία ήρθαν».

Στα αιτήματά του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απόρριψη του νομοσχεδίου, τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Ακόμη ζητά την κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της Ε.Ε. Και προτείνει την απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε., και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα. Καλεί, τέλος, να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών.

Συναγερμός για τον Άραξο

Στο μεταξύ ψηλά διατηρεί στην ατζέντα του το ΚΚΕ τα ζητήματα γύρω από τις αμερικανικές βάσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που ανανεώθηκε με την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα. Ύστερα από αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» σχετικά με την ενεργοποίηση σεναρίων μεταφοράς από την Τουρκία αμερικανικών πυρηνικών όπλων με στόχο την εγκατάστασή τους στη βάση του Αράξου, το κόμμα τοπικά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσης απέναντι στους εν λόγω σχεδιασμούς. Παράλληλα, σε κεντρικό επίπεδο το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο με την οποία τον καλεί να απαντήσει «αν επιβεβαιώνει τη σχεδιαζόμενη μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου», καθώς και αν «προτίθεται να σταματήσει κάθε τέτοιου είδους διαδικασία άμεσα».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:18