search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 07:18
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Δεν ακολούθησε την ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών

04.11.2019 16:51
Υποτονικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με «άφαντο» τζίρο - Media

 

Με οριακές απώλειες, ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, δηλώνοντας αδυναμία να ακολουθήσει την κίνηση τόσο των ευρωπαϊκών αγορών, όσο και της Wall Street, οι τρεις δείκτες της οποίας δείχνουν να κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή, απόλυτα, ήπια διόρθωση, ήταν αναμενόμενη, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, να αναφέρουν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της ελεγχόμενης διόρθωσης, λόγω μη επιβεβαίωσης των προσδοκιών από την DBRS και με αρκετούς παράγοντες της αγοράς να θεωρούν απόλυτα “υγιές” ένα “pullback” πριν ο γενικός δείκτης αναμετρηθεί με την επόμενη ζώνη αντίστασης στις 895 – 901 μονάδες.

Και ενώ δεν προβλημάτισε η σημερινή διόρθωση, ασφαλώς και συνέχισε να προβληματίζει ο τζίρος και πολύ περισσότερο η καθαρή αξία συναλλαγών, αλλά και η συνεχιζόμενη “περιθωριοποίηση” των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος έφθασε στα 57 εκατ., όμως από αυτά τα 13,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, επιβεβαιώνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -1,94%, Εθνική -0,46%, Eurobank -1,32%, Πειραιώς -0,19%), ενώ για την Πειραιώς, υπάρχουν προσδοκίες στην αγορά, για πιθανή αναβάθμιση από τον MSCI.

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, σε αναβάθμιση της σύστασης για την Alpha Bank και σε υποβάθμιση της σύστασης για Eurobank προχώρησε η Morgan Stanley σε έκθεσή της, μετά και τις εξελίξεις με το σχέδιο “Ηρακλής”.

Ο επενδυτικός οίκος υπογραμμίζει ότι το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής”, αναμένεται να απορροφήσει 22 δισ. ευρώ από τον τραπεζικό κλάδο το 2020, μειώνοντας τον δείκτη NPE στο 23% από 36% το 2019.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η μείωση των επισφαλειών και από τις τέσσερις τράπεζες, τα επόμενα τρίμηνα.   

Ο οίκος δίνει τιμή-στόχο για την Αlpha Βank στα 1,7, από 1,2 ευρώ, ανεβάζοντας και τη σύσταση σε “equalweight”, από “underweight”.

Υποβαθμίζει τη σύσταση για τη Eurobank σε “equalweight”, από “overweight”, μειώνοντας και τον στόχο στα 0,9 ευρώ, από 1 ευρώ, σημειώνοντας ότι τα καλά νέα είναι ήδη αποτιμημένα στο ταμπλό.

Δίνει νέα τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2 ευρώ, από 1,3 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση “underweight”.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, ο οίκος διατηρεί τη σύσταση “overweight” και την τιμή-στόχο των 3,1 ευρώ, σημειώνοντας ότι, πλέον, η τράπεζα είναι η κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο στην Ελλάδα.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Jumbo (+1,71%), Fourlis (+1,67%), Ελ. Πετρέλαια (+1,42%) και Σαράντης (+2,05%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι Ελλάκτωρ (-2,51%) και ΟΠΑΠ (-3,32%).

Για την περίπτωση του ΟΠΑΠ, σε μείωση της στάθμισης της μετοχής του Οργανισμού Προγνωστικών σε όλους τους δείκτες που συμμετέχει, προχώρησε ο οίκος FTSE Russell. Οι αλλαγές λαμβάνουν χώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημόσιας προσφοράς από την “Sazka Group”, στα 9,12 ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ διατηρείται σε όλους τους δείκτες που συμμετέχει με μειωμένη στάθμιση, από 67%, σε 59,79%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, μείωση της στάθμισης αναμένεται να ανακοινωθεί και από τον MSCI.

“To μεγάλο discount της μετοχής του ΑΔΜΗΕ τόσο σε σχέση με τη ‘δίκαιη αξία’, όσο και σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου” καταγράφει σε έκθεσή της η Edison.

Παράλληλα, η “δίκαιη αξία” για τη μετοχή, σύμφωνα με το μοντέλο αποτίμησης της Edison, διαμορφώνεται στα 2,87 ευρώ ανά μετοχή.

Ο οίκος εκτιμά ότι η εταιρεία θα εμφανίσει μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 8% ως το 2023, με το μέση ετήσια αύξηση της μερισματικής απόδοσης ως το 2024 να εκτιμάται στο 5%.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν οι ΑΕΓΕΚ (+19,28%), Fieratex (+11,87%), Forthnet (+7,93%), Άβαξ (+5,96%), Επίλεκτος (+4,17%), Παπουτσάνης (+3,36%) και Νηρέας (+2,49%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 880,65 (+0,03%) και 876,5 μονάδων (-0,44%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 879,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32