search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:56
MENU CLOSE

Προανακριτική: Κατήγγειλε μεν υποχώρησε δε ο ΣΥΡΙΖΑ, προς άρση του αδιεξόδου

13.11.2019 08:17
4945685.jpg

 

Σε κανονική λειτουργία φαίνεται να προχωράει πλέον η Προανακριτική ύστερα από την  υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της εξαίρεσης των δύο βουλευτών του από την σύνθεση της Επιτροπής προς άρση του αδιεξόδου. Κατά τη χθεσινή μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους την «πραξικοπηματική» στάση της πλειοψηφίας των ΝΔ- ΚΙΝΑΛ εντός κι εκτός της συνεδρίασης, ωστόσο οι Τζανακόπουλος και Πολάκης αυτή τη φορά δεν προσήλθαν στην Επιτροπή. Αντιθέτως, χθες κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε μόνο από τον εισηγητή του Σπύρο Λάππα ο οποίος έθεσε θέμα ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης (το οποίο απορρίφθηκε), ενώ στη συνέχεια απορρίφθηκε και το αίτημα του συνηγόρου του Δ. Παπαγγελόπουλου, κ. Τσοβόλα για την εξαίρεση βουλευτών της πλειοψηφίας.

Σε δήλωσή του ο Δημήτρη Τζανακόπουλος σχολίασε πως «οι μάσκες σήμερα έπεσαν. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι αποφασίζουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Αρνήθηκαν να εφαρμόσουν για τους εαυτούς τους όσα δεν δίστασαν να εφαρμόσουν για τη μειοψηφία. Έχουν υπονομεύσει το Κοινοβούλιο, το Σύνταγμα, τους θεσμούς εξευτελίζοντας τελικά τους ίδιους τους εαυτούς τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αφαιρεθεί και το τελευταίο φύλλο συκής που νομίζουν ότι διαθέτουν και να εξεταστεί ο κ. Φρουζής, θα εκπροσωπηθεί στη σημερινή συνεδρίαση από τον εισηγητή του Σπύρο Λάππα. Η σύνθεση της αντιπροσωπείας του παραμένει αναλλοίωτη. Η παρωδία έχει πλέον αποκαλυφθεί».

Με «κουτσουρεμένη» σύνθεση

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή, του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, η οποία θα συνεχιστεί την Πέμπτη. Εκεί αναμένεται ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπηθεί από όλη την αντιπροσωπεία που έχει ορίσει ο Αλέξης Τσίπρας ο μόνος αρμόδιος  «βάσει Συντάγματος και Κανονισμού της Βουλής» επιμένουν να υπενθυμίζουν από την Κουμουνδούρου. Επομένως στην επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να συμμετάσχουν οι Δώρα Αυγέρη, Ιωάννης Γκιόλας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας, και Γιάννης Ραγκούσης, πλην των Τζανακόπουλου και Πολάκη οι οποίοι – για λόγους μη νομιμοποίησης της εξαίρεσης – δεν αντικαθίστανται.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να συμβιβάσει από τη μία την αντίδρασή του και τη διαφωνία του με τους «αντιθεσμικούς» χειρισμούς της πλειοψηφίας που εξαίρεσε από τη σύνθεση δύο κομβικά πρόσωπα από την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη δεν επιθυμούσε να χρεωθεί ότι τινάζει την Επιτροπή στον αέρα και ότι κωλυσιεργεί γιατί φοβάται την κατάθεση Φρουζή.

 

Σκάνδαλο και όχι σκευωρία

Από εδώ και πέρα, στο πλαίσιο της Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην τακτική της ανάδειξης πτυχών του σκανδάλου που καταρρίπτουν τις κατηγορίες περί «σκευωρίας». Ενδεικτικά, κομματικές πηγές επισημαίνουν ότι όσο και να προσπαθούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να πείσουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο αλλά σκευωρία, υπάρχουν τα γεγονότα:

– ασκήθηκε ποινική δίωξη για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση σε έναν πρώην Υπουργό, τον κ. Λοβέρδο

– η δικαστική έρευνα συνεχίζεται για δύο πολιτικά πρόσωπα και για δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα

– το FBI έχει ξεκινήσει την έρευνα για τη Novartis τουλάχιστον έναν χρόνο πριν από τις ελληνικές δικαστικές αρχές

– η ελβετική δημόσια τηλεόραση ξεμπρόστιασε την ελληνική πτυχή του σκανδάλου Novartis

– αποκαλύφθηκε ότι ακόμα και το σκέλος που αφορούσε στον κ. Σαμαρά και το οποίο αρχειοθετήθηκε, μπήκε στο αρχείο όχι γιατί δεν ευσταθούσαν οι μαρτυρικές καταθέσεις, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν με τα στοιχεία και τα ημερολόγια που κατασχέθηκαν από τη Novartis, αλλά διότι δεν κατέστη εφικτό να εξακριβωθεί τι απέγιναν τα χρήματα που φέροντα να έφθασαν σε βαλίτσα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον κ. Φρουζή.

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες διαρροές από τη χθεσινή κατάθεση του τελευταίου, ότι δηλαδή δέχτηκε πιέσεις από εισαγγελείς για να μιλήσει για πολιτικά πρόσωπα, κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν πως με δεδομένο ότι είναι κατηγορούμενος, είναι αναμενόμενο πως θα κοιτάξει πώς θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή θέση για τον εαυτό του. Προφανώς, λένε,  και θα υποστηρίξει τα περί «σκευωρίας», ειδάλλως θα είναι σαν να παραδέχεται την ενοχή του. Αλλά να μην ξεχνάμε, τονίζουν από την Κουμουνδούρου ότι ήταν ο ισχυρός άνδρας της Novartis, αυτός που έλεγε στα βίντεο ότι έχει πρόσβαση και γνωρίζει από πριν τι θα γίνει με το φάρμακο και μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις. Είναι, υπογραμμίζουν, αυτός που κατονομάζεται από μάρτυρα ότι μετέφερε βαλίτσες με χρήματα, κάτι το οποίο προφανώς δεν περίμενε κανείς να παραδεχθεί ο κ. Φρουζής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50