search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:25
MENU CLOSE

Γιατί ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε στον Τραμπ για την Ελλάδα

14.11.2019 15:36
Δεν ξεχνά τον Τραμπ ο Ερντογάν: Το «ευχαριστώ» μετά τα συγχαρητήρια σε Μπάιντεν  - Για τη «θερμή φιλία» και το... όραμά του - Media
Οι πρόεδροι Τραμπ και Ερντογάν, μαζί με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές συζήτησαν «εναλλακτικές» λύσεις για το πρόγραμμα των F-35 με την συνάντηση να παίρνει χαρακτήρα «ανατολίτικου παζαριού».
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συζητά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35, από το οποίο η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία με αφορμή την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.
 
Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που γίνεται εδώ και καιρό με την Τουρκία να φαίνεται πως κερδίζει σημαντικό έδαφος.
 
Ο Πρόεδρος Ερντογάν, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στις ΗΠΑ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το τι ειπώθηκε στην μεταξύ τους συνάντηση: « Η συζήτηση μας επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα F-35, στην αλληλεγγύη μας για την διατήρηση και ισχυροποίηση της ατλαντικής συμμαχίας, τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 3 και 4 Δεκεμβρίου καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εν γένει» τόνισε ο Ερντογάν.
 
Το παράπονο του Ερντογάν για την Ελλάδα
«Είπα στον κ. Τραμπ ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τους patriot. Τους υπενθύμισα ότι είμαστε εταίροι του προγράμματος F-35 και πως πρέπει να βρούμε μία λύση στις διαφορές μας. Έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και είμαστε απαραίτητοι! Έχουμε ισχυρές σχέσεις με την Αμερική» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
 
Όσον αφορά τα ρωσικά S-400: «Η διαφοροποίηση των αμυντικών πόρων μας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση των εθνικών μας συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εάν μας δώσει του patrio, υπό ευνοϊκές συνθήκες, μπορούμε να συμφωνήσουμε κάτι για τα ρωσικά συστήματα», αλλά ξεκαθάρισε ότι «βλέπουμε την προσφορά των ΗΠΑ να καταργηθούν εντελώς οι S-400 ως κάτι ανέφικτο! Άλλωστε ποτέ δεν ζητήθηκε το ίδιο πράγμα από την Ελλάδα η οποία διαθέτει ρωσικούς S-300» κατέληξε.
 
Σχετικά με τους φόβους του ΝΑΤΟ για τα υπερόπλα που συγκεντρώνει η Τουρκία: «Οι φόβοι είναι αβάσιμοι, οι S-400 δεν έχουν καμία σχέση με τα F-35. Υπάρχει μια συμφωνία ύψους δύο δισεκατομμυρίων 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Έχουμε ήδη πληρώσει ένα δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια, εμείς τηρήσαμε το οικονομικό σκέλος, αναμένουμε οι ΗΠΑ να στείλουν τα μαχητικά F-35. Ελπίζω ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στο τέλος όπως ανέφερε και πριν είδα τον πρόεδρο Τραμπ πολύ πιο θετικό».
 
Το «αγκάθι» της Αρμενίας
Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Αρμενία, υπογραμμίζοντας ότι ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.
 
«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.
 
«Έδωσα λεπτομερείς πληροφορίες τόσο στον Πρόεδρο Τραμπ όσο και στους γερουσιαστές που συναντήσαμε στον Λευκό Οίκο, ειδικά σε σχέση με το αρμενικό ζήτημα και τα γεγονότα του 1915, και τους είπα ότι η πολιτικοποίηση των ιστορικών γεγονότων ήταν ένα μεγάλο λάθος».
 
Πηγή: onalert.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:23