search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:26
MENU CLOSE

Εμφατική επιστροφή των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

14.11.2019 17:10
Υποτονικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με «άφαντο» τζίρο - Media

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν ιδιαίτερα θετική ένδειξη, το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 880 μονάδων”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η σημερινή συνεδρίαση φρόντισε να ικανοποιήσει το “αίτημα” των αναλυτών και πολλά περισσότερα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας και σε υψηλά τετραμήνου, με εμφανώς μεγαλύτερη συμμετοχή από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, όμως αυτό που αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους, ήταν η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 891 μονάδες (+2,30%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 889,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,17%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 90 εκατ., από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Το τελικό +6,05% του τραπεζικού δείκτη, όπως και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών (Alpha Bank +6,65%, Εθνική +6,66%, Eurobank +5,99%, Πειραιώς +3,33%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Ζαββού και των τραπεζιτών, αναφορικά με το σχέδιο αντιμετώπισης των “κόκκινων” δανείων, “Ηρακλής” και το σχετικό νομοσχέδιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία στα επιμέρους θέματα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για να σταλθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, προκειμένου να διατυπώσουν και αυτές τις απόψεις τους.

Θετικές ήταν οι γενικές εντυπώσεις αποκόμισε η Bank of America Merrill Lynch από το πρόσφατο επενδυτικό ταξίδι που οργάνωσε στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποίησε συναντήσεις με την κυβέρνηση, τους επίσημους πιστωτές, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και αναλυτές του ιδιωτικού τομέα.

Όπως αναφέρει, “οι συζητήσεις που είχε με τις ελληνικές αρχές έδειξαν πως αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις, ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος το τρέχον θετικό κλίμα στην αγορά και η ταχύτερη ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, να οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις”.

Η Eurobank, στο πλαίσιο αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου Ακινήτων που βρίσκονται υπό την κυριότητά της, προχώρησε σε συμφωνία με την “Brook Lane” για την πώληση των δύο χαρτοφυλακίων ακινήτων (project “Opus” και “Resi”). Ήδη η τράπεζα και εταιρεία του ομίλου της “Brook Lane” υπέγραψαν αρχικές συμφωνίες και οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2020. Η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά χαρτοφυλάκια που θα περιλαμβάνουν περίπου 370 ακίνητα, συνολικής αξίας €84 εκατ. Παράλληλα, η τράπεζα έχει δρομολογήσει τη διαδικασία πώλησης σε ενδιαφερόμενο επενδυτή ενός ακόμα χαρτοφυλακίου (project “Star”) της Eurobank, που περιλαμβάνει περίπου 640 ακίνητα μικρής αξίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Εν τω μεταξύ, “η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε διάσκεψη κορυφής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΟΛΠ (-1,07%) και TITC (-0,22%).

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+3,64%), Cenergy Holdings (+2,89%), 3E (+4,67%), Ελλάκτωρα (+4,77%), ΕΧΑΕ (+2,27%) και Σαράντη (+2,63%).

Από εκεί και πέρα, η Coca Cola HBC ανακοίνωσε ότι προχωρά στην έκδοση 10ετους ομολόγου με σταθερό κουπόνι. Όπως αναφέρει, “η έκδοση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος έκδοσης μεσοπρόθεσμων ομολογιών (Euro Medium Term Note Programme) ύψους €5 δισ.”. Εγγυητής θα είναι η Coca Cola HBC.

Η εταιρεία σημειώνει ότι θα κατατεθεί αίτηση για διαπραγμάτευση των τίτλων στην οργανωμένη αγορά του LSE.

Σχετικά καλύτερη η εικόνα για τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχώρισαν οι Fieratex (+6,54%), MIG (+6,17%), Byte (+4,63%), Attica Bank (+4,31%), Ιντρακόμ (+4,45%), Intralot (+4,20%), Κλωστήρια Ναυπάκτου (+4%) και ΕΚΤΕΡ (+3,59%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:21