search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:49
MENU CLOSE

Αναθεώρηση Συντάγματος: Σύγκρουση για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας 

20.11.2019 07:11
Αναθεώρηση Συντάγματος: Σύγκρουση για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας  - Media

 

Τα άρθρα που αφορούν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, τις λαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και τα δημοψηφίσματα για κύρωση διεθνών συνθηκών και συμβάσεων είναι στην ημερήσια διάταξη της σημερινής, τρίτης συνεδρίασης της Ολομέλειας, για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το επίμαχο και κρίσιμο άρθρο 32 παρ.4 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων αλλά και των ζυμώσεων μεταξύ των κομμάτων. Όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, συμφωνούν στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της βουλής ωστόσο διαφωνούν ως προς τον τρόπο και τη διαδικασία εκλογής του.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απορρίπτει τη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία προβλέπει και την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της επιμένει στην δίκη της πρόταση και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρόεδρος της επιτροπής αναθεώρησης μιλώντας στο iefimerida ανέφερε: «Η συναίνεση των κομμάτων στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ούτε διατάσσεται, ούτε επιβάλλεται. Είναι αποτέλεσμα ωριμότητας και ευθύνης των πολιτικών δυνάμεων μετά από 45 χρόνια στέρεης Δημοκρατίας, ανεξάρτητα της πλειοψηφίας που προβλέπει το Σύνταγμα. Η ΝΔ με τη διαλλακτικότητα και το πνεύμα εθνικής συνεννόησης που επιδεικνύει, αναζωογόνησε μια ημιθανή αναθεωρητική διαδικασία».

Η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει ότι οι τρεις αρχικές ψηφοφορίες που ως διάταξη υπάρχουν και στο παρόν Σύνταγμα δεν αλλάζουν, αφού η παράγραφος 3 του άρθρου 32 δεν είναι αναθεωρητέα. Κατά συνέπεια, η πρώτη και η δεύτερη ψηφοφορία θέλει 200 βουλευτές προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος και η τρίτη 180.

Αν στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί πρόεδρος μετά από πέντε μέρες γίνεται τέταρτη ψηφοφορία και ο πρόεδρος εκλέγεται με 151 ψήφους δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, μετά από πέντε μέρες επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία.

Κατρούγκαλος: Η πρόταση ΝΔ υποβαθμίζει τη νομιμοποίηση του ΠτΔ

Την άποψή του έτσι όπως θα τη διατυπώσει σήμερα στη Βουλή, κατέθεσε στο iefimerida και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος: «Η ΝΔ, αντίθετα με ό,τι ψήφισε στην προτείνουσα Βουλή, θέλει να βγαίνει Πρόεδρος ακόμη και με λιγότερες από 151 ψήφους και σε περίπτωση ισοψηφίας να εκλέγεται ο γηραιότερος. (Αλήθεια!) Με τον τρόπο αυτό εργαλειοποιεί για μικροκομματικούς λόγους την αναθεώρηση και ευτελίζει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:49