search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:04
MENU CLOSE

Τρεις ελληνικές εφημερίδες μετρούν έναν και πλέον αιώνα ζωής (Photos)

04.12.2019 09:29
Τρεις ελληνικές εφημερίδες μετρούν έναν και πλέον αιώνα ζωής (Photos) - Media

 

Εκτός από την Καθημερινή που γιόρτασε πρόσφατα τα 100 της χρόνια ζωής με εκδηλώσεις και ανατύπωση παλαιότερων φύλλων, άλλες δύο εφημερίδες συμπλήρωσαν έναν και πλέον αιώνα ζωής, το Έθνος και η Βραδυνή.

Ειδικότερα το Έθνος είχε φέτος γενέθλια, και συμπλήρωσε 106 χρόνια ζωής.

Η παραδοσιακή αυτή εφημερίδα του Κέντρου ιδρύθηκε το 1913 από τον Σπύρο Νικολόπουλο και μετά τον θάνατό του (1938) πέρασε στους ανηψιούς του, Κώστα Κυριαζή και Κώστα Νικολόπουλο. Οι Κυριαζής – Νικολόπουλος παρέμειναν οι συνιδιοκτήτες της εφημερίδας μέχρι το κλείσιμό της από την στρατιωτική δικτατορία το 1970.

Από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της το 1913, η εφημερίδα τάχθηκε μαχητικά υπέρ του Ελευθερίου Βενιζέλου, και συνέχισε την στήριξή της στον κεντρώο-βενιζελικό χώρο όλα τα επόμενα χρόνια, πρωταγωνιστώντας και στον «Ανένδοτο Αγώνα» του Γεωργίου Παπανδρέου. Από το 1958, αρχισυντάκτης του Έθνους ήταν ο Γιάννης Καψής, ο οποίος προσέδωσε στην εφημερίδα ένα έντονο αντιδεξιό χαρακτήρα αλλά και μια συνεχή επικέντρωση στα εθνικά θέματα και κυρίως στο Κυπριακό.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών η εφημερίδα άρχισε μια πολιτική τολμηρής αντιπαράθεσης με το καθεστώς. Με έρευνες, αναδημοσιεύσεις πρακτικών του αμερικανικού Κογκρέσσου για την Ελλάδα και άλλα δημοσιεύματα ξεπέρασε τα εσκαμμένα που είχε ορίσει το καθεστώς. Το αποκορύφωμα ήρθε το 1970, την παραμονή της επετείου της επανάστασης του 1821, όταν ο Ιωάννης Ζίγδης, εκ των ηγετικών στελεχών του Κέντρου, απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας, ζήτησε τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στη δημοκρατική τάξη «διά να αποσοβηθούν οι επαπειλούμεναι νέαι εθνικαί δοκιμασίαι» στην Κύπρο.

Το 1978 ο Γεώργιος Μπόμπολας αγόρασε τον τίτλο του Έθνους από τον Κυριαζή και τον Νικολόπουλο και η εφημερίδα τελικά επανακυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1981 ως η πρώτη έγχρωμη, ταμπλόιντ εφημερίδα στην Ελλάδα, εισάγοντας την ανάλογη τεχνολογία στον ελληνικό χώρο των εκτυπώσεων.

Στις 26 Ιουλίου 2017, ανακοινώθηκε πως το Έθνος και το Έθνος της Κυριακής, θα βγουν σε πλειστηριασμό, για την ανάδειξη νέου ιδιοκτήτη.

Ο πλειστηριασμός διεξήχθη στις 29 Ιουλίου 2017. Νέος ιδιοκτήτης αναδείχθηκε η DIMERA INVESTMENTS L.T.D. του Ιβάν Σαββίδη

Τελικά η έκδοση του ημερήσιου φύλλου ανεστάλη στις 30 Ιουλίου 2019. Το Έθνος της Κυριακής συνεχίζει την έκδοσή του, καθώς και η διαδικτυακή ιστοσελίδα του.

Η Βραδυνή, , είναι μια αθηναϊκή ελληνική εφημερίδα. Έχει φιλελεύθερη προσέγγιση για την οικονομία και παραδοσιακά η εφημερίδα αποτελεί μέσο έκφρασης του συντηρητικού χώρου.Πρωτοκυκλοφόρησε το 1919- και συμπληρωε φέτος 100 χρόνια ζωής.

Χαρακτηριστικά έχουν μείνει τα πρωτοσέλιδά της κατά τη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου και της 28ης Οκτωβρίου.

Το 1973 η Βραδυνή δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, που καλούσε το στρατιωτικό καθεστώς να αποκαταστήσει τον Βασιλιά Κωνσταντίνο. Ως αποτέλεσμα η ελληνική δικαιοσύνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του εκδότη και του αρχισυντάκτη της εφημερίδας.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1973 το απριλιανό καθεστώς έκλεισε με τη συνδρομή της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΕΣΑ) την εφημερίδα, λόγω ενός άρθρου που ασκούσε κριτική στη κυβέρνηση για την έλλειψη ενεργειών προς αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού.

Στις 19 Μαρτίου 1983 ο τότε εκδότης και διευθυντής της Βραδυνής Τζώρτζης Αθανασιάδης δολοφονήθηκε μέσα στα γραφεία της εφημερίδας, ένα έγκλημα που έμεινε ανεξιχνίαστο από τις διωκτικές αρχές.

Η εφημερίδα αφού πέρασε από την ιδιοκτησία του Γιώργου Κοσκωτά και του Αργύρη Σαλιαρέλη, έκλεισε ξανά για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να επανεκδοθεί το 1996, στην αρχή από τον Γιώργο Τράγκα και στη συνέχεια από το επιχειρηματία στον χώρο του τουρισμού Κωνσταντίνο Μήτση. Τα τελευταία χρόνια εκδίδεται μονο κάθε Σαββατοκύριακο ως εβδομαδιαία έκδοση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:58