01/12/2020 17:38:42

Χρηματιστήριο: Στα υψηλά ημέρας, με καθυστερημένη “αφύπνιση” των αγοραστών

Χάθηκε 1,1 δισ. από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Media

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη η σχετική αύξηση του τζίρου και το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, ή έστω υψηλότερα των 882 μονάδων”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η σημερινή συνεδρίαση φρόντισε να ικανοποιήσει το “αίτημα” των αναλυτών, τουλάχιστον όσον αφορά το κλείσιμο του γενικού δείκτη.

Ήταν ακόμα μία συνεδρίαση, που κρίθηκε από την καθυστερημένη “αφύπνιση” των αγοραστών και τις βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών στο υψηλό ημέρας, όμως η γενικότερη εικόνα της αγοράς δεν έπεισε ότι το Χ.Α., στην παρούσα φάση, προετοιμάζεται για κίνηση εντυπωσιακά καλύτερη και για κατάκτηση νέων υψηλών.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 878,71 μονάδες (-0,29%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας και στις 888,68 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,84%.

τζίρος στα 59 εκατ., όμως από αυτά τα 13 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,02%, από 0% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Από την άλλη, το “πράσινο φως” στην εκταμίευση των κονδυλίων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ύψους 767 εκατ. ευρώ, έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Τα κεφάλαια αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς της Αθήνας, στις αρχές του επόμενου έτους.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα επιβεβαιώνει ότι στο φίνις οι αγοραστές ήταν καλύτεροι (Alpha Bank +0,58%, Εθνική +0,95%, Eurobank +0,66%, Πειραιώς +2,60%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου οι αγοραστές, έστω και καθυστερημένα, δήλωσαν παρόντες, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Cenergy Holdings (-0,92%), TITC (-0,22%), Ελλάκτωρ (-1,39%), Ελ. Πετρέλαια (-0,47%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,76%).

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Aegean Airlines (+3,07%), Jumbo (+4,41%), Fourli (+2,26%), ΔΕΗ (+2,15%) και Σαράντη (+3,23%).

Ελάχιστες ήταν οι μετοχές, από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές και μεταξύ αυτών και οι Ίλυδα (+7,58%), Μαθιός (+2,80%), Μοτοδυναμική (+2,22%), Σελόντα (+1,89%) και Attica Bank (+1,95%).

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.