27/09/2020 23:55:40

ΛΑΡΚΟ: Το σχέδιο για την πώληση της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας - Στα 600 εκατ. ευρώ τα συσσωρευμένα χρέη

ΛΑΡΚΟ: Το σχέδιο για την πώληση της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας - Στα 600 εκατ. ευρώ τα συσσωρευμένα χρέη - Media

 

Συνεχή προβλήματα πραουσιάζει η προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του ΤΑΙΠΕΔ, όσον αφορά στο ξεκαθάρισμα και πώληση της ΛΑΡΚΟ

Ενώ ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός ήθελε το οριστικό πλάνο για τη διάσωσή της να έχει «κλειδώσει» πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, τελικά - όπως διαφάνηκε μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του υπουργείου Οικονομικών  με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη νικελοβιομηχανία, την περασμένη Παρασκευή -  οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές του νέου έτους.

Σύντομα αναμένονται οι προτάσεις των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, αν και, από ό,τι διαρρέει, οι βασικές κατευθύνσεις είναι δεδομένες.

Όπως αναφέρει το insider.gr, η βιομηχανία θα ακολουθήσει τον δρόμο της ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, κατά παρέκκλιση του πτωχευτικού κώδικα, μια διαδικασία που θα πάρει μήνες, από το αίτημα υπαγωγής έως τον διορισμό εκκαθαριστή και στη συνέχεια τη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση του καλού κομματιού της εταιρείας.

Οι πιο αισιόδοξοι να κάνουν λόγο για  ολοκλήρωση των διαδικασιών στο τέλος καλοκαιριού.

Χρέη 600 εκατ. ευρώ

Τα χρέη της προς τη ΔΕΗ, τους προμηθευτές, τις τράπεζες και το Δημόσιο έχουν φτάσει στα 600 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 340 εκατ. ευρώ τα χρωστάει στη ΔΕΗ, απειλώντας να την συμπαρασύρει στον γκρεμό.  

Σήμερα αδυνατεί να καταβάλλει έστω και το ελάχιστο συμφωνημένο μηνιαίο ποσό των  2,5 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση.  Επιπλέον δεν μπορεί να εξυπηρετήσει οφειλές  άνω των 60 εκατ. ευρώ σε τρίτους προμηθευτές– εκτός της ΔΕΗ - καθώς και άλλα 50 εκατ. ευρώ σε τράπεζες.

Επιπλέον, με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταλογιστεί παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο καλείται να επιστρέψει η ΛΑΡΚΟ στο Ελληνικό Δημόσιο.

 Η συγκεκριμένη ιστορία  είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2013, οπότε η Επιτροπή είχε κινήσει σε βάθος έρευνα για μέτρα στήριξης της ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2008-2011, όπως αύξηση κεφαλαίου και μια σειρά κρατικών εγγυήσεων.

Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είχαν κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της ΕΕ. Η υπόθεση πέρασε από …40 κύματα και στα τέλη Νοεμβρίου η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα και πάλι στο ΔΕΕ για την μη εφαρμογή απόφασης του ευρωδικαστηρίου διεκδικώντας πλέον και την επιβολή προστίμου.

Πέρα από τα χρέη και τις παράνομες ενέσεις ρευστότητας από το Δημόσιο, στη ΛΑΡΚΟ εργάζονται περίπου 1.200 εργαζόμενοι, και αποτελεί ακόμη ζητούμενο η τύχη τους την επόμενη ημέρα, καθώς κανένας επενδυτής δεν θα δεχθεί να τους απορροφήσει όλους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, ο νέος ιδιοκτήτης θα διατηρήσει σίγουρα ορισμένες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταλλουργίας.

Όσο για το μισθολόγιο, θεωρείται υψηλό καθώς η ΛΑΡΚΟ δεν εφήρμοσε το 2012 το ενιαίο μισθολόγιο, παρά την γραπτή –τότε- εντολή του υπουργείου Οικονομικών,  για τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους.

Έτσι, το εργατικό κόστος παρέμεινε  δυσανάλογο των εταιρικών επιδόσεων και αποτελεσμάτων.

Μόνο την τελευταία 4ετία 2015-2018 η ΛΑΡΚΟ κατέγραψε σωρευτικές ζημίες της τάξης των 148 εκατ. ευρώ.  Η (αρνητική) Καθαρή Θέση το 2018 είναι -308 εκατ. ευρώ από -217 εκατ. ευρώ το 2015 ενώ το 2019 η κατάσταση εκτιμάται ότι θα κλείσει σε χειρότερα επίπεδα. 

Η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ θα εξασφαλίσει τις αναγκαίες μεγάλης κλίμακας επενδύσεις – άνω των 150 εκατ. ευρώ - για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, τη μείωση του κόστους, την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και για αντιρρυπαντικές τεχνολογίες ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ανεξέλεγκτη εναπόθεση παραπροϊόντων στη θάλασσα.   

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.