search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:18
MENU CLOSE

Χ.Α.: Εναλλαγές προσήμων, με χαμηλό τζίρο

10.12.2019 11:56
Χ.Α.: Εναλλαγές προσήμων, με χαμηλό τζίρο - Media

 

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το κατά πόσο οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια μερική συμφωνία για το εμπόριο, πριν από την επόμενη προθεσμία που λήγει την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

Η Ουάσιγκτον είναι προγραμματισμένο να επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές συνολικής αξίας 160 δισ. δολαρίων την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, “οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα παρουσιάσουν το κατηγορητήριο σε βάρος του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της παραπομπής του σε δίκη σήμερα Τρίτη”, δήλωσε βοηθός κορυφαίου κοινοβουλευτικού στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την άλλη, οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή και τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου την Πέμπτη εκλέγεται νέα Βουλή των Κοινοτήτων και συνακόλουθα κυβέρνηση, στις πρόωρες εκλογές που έχουν ως κύριο επίδικο το ζήτημα της αποχώρησης του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός της χώρας και φαβορί για αυτοδύναμη πλειοψηφία Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην έξοδο από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, εάν το Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα του σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όσον αφορά τα μάκρο που έχουν δει, μέχρι στιγμής, τα φώτα της δημοσιότητας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS), το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας την πιο αδύναμη ανάπτυξη από τον Μάρτιο του 2012. Η οικονομία δεν έδειξε κάποια αλλαγή σε μηνιαία βάση, αν και οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι αναπτυχθεί κατά 0,1%.

Ζεσταίνεται το κλίμα μεταξύ των επενδυτών στη Γερμανία τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης έφτασε στις 10,7 μονάδες, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο από τις -2,1 του Νοεμβρίου. Είναι το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 21 μηνών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 867,18 (+0,39%) και 861,53 μονάδων (-0,26%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 25 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Στα χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης, οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών για τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και η επενδυτική άπνοια για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται Eurobank (+1,76%), TITC (+1,54%) και ΟΠΑΠ (+1,46%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΑΔΜΗΕ (-1,41%), Ελλάκτωρ (-1,79%) και Fourlis (-1,11%).

Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE25 κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με οριακές μεταβολές, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Motor Oil είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2019, €0,35 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,315 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. του δικαιώματος (ΜΠΡΙΚΔ) της BriQ Properties, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 12/12/2019.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30