search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:41
MENU CLOSE

Βρετανικές εκλογές: Η πιο μεγάλη ώρα!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2103
12-12-2019
12.12.2019 04:00
bretania.png

 

Σήμερα διεξάγονται ίσως οι σημαντικότερες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θα καθορίσουν την τραγωδία του Brexit, που μοιάζει με κακοφορμισμένη πληγή, αλλά και τη μετα-ευρωπαϊκή πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια στιγμή περαιτέρω προσέγγισης με τους… νεοκλασικιστές στις ΗΠΑ και απόλυτης επιλογής για επιστροφή στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τις βασικές εθνικές κοινωνικές πολιτικές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον, που ο «κόκκινος γερόλυκος» Τζέρεμι Κόρμπιν ψαλιδίζει, αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να το καλύψει.

Το καντράν μετράει

Οι έρευνες κοινής γνώμης είναι συνεχείς τις τελευταίες εβδομάδες. Η πιο πρόσφατη, αυτή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov, προβλέπει πως το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον θα εξασφαλίσει πλειοψηφία 28 εδρών. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως τα νούμερα θα είναι πολύ μικρότερα από αυτά που διαφαίνονταν πριν από έναν μήνα για τους Τόρις και έκαναν λόγο για πλειοψηφία 68 εδρών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Συντηρητικοί αναμένεται να κερδίσουν 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων, αριθμό αρκετά αυξημένο από τις 317 που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2017, αλλά αισθητά κατώτερο από τις 359 που προβλεπόταν την 27η Νοεμβρίου. Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «The Times».

Οι Εργατικοί με τη σειρά τους φαίνεται να καταλαμβάνουν 231 έδρες, λιγότερες από τις 262 που είχαν εξασφαλίσει το 2017, αλλά αρκετές περισσότερες από τις 211 που προβλεπόταν να κερδίσουν τον περασμένο μήνα, όπως δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας που αποτυπώνονται στο δημοσίευμα των «Times».

Όλα παίζονται

Το YouGov προειδοποιεί ωστόσο ότι η αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό είναι τέτοια, ώστε υπάρχει ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία κανένα κόμμα. Αυτό είναι κάτι «που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», προειδοποίησε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής πολιτικών ερευνών στο ινστιτούτο. Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές (SNP) οδεύουν στην κατάκτηση 41 εδρών και το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών – που αποτελούσε πριν από μερικά χρόνια την τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο – 15.

Άλλη δημοσκόπηση βασισμένη σε παρόμοιο μοντέλο από μια μικρότερη εταιρεία, τη Focalpoint, κατέδειξε ότι οι Τόρις του Τζόνσον οδεύουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία 24 εδρών, ενώ τον περασμένο μήνα προβλεπόταν πως θα θριάμβευαν κερδίζοντας πλειοψηφία 82 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Δεν… το έχει

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο ηγέτης που χρειάζεται η Βρετανία στη μετα-Brexit εποχή. Κάνει τα πάντα διαφημιστικά – μιμούμενος γνωστές ταινίες όπως το «Love Actually» – και προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ένας αθώος οραματιστής, που έχει παιδεία, αλλά και έντονη τη βρετανική τάση προς τη stand up comedy.

Μάλιστα πήγε και σε πίστα F1. Ο Τζόνσον δοκίμασε την τύχη του στα pit stop με την ομάδα της Red Bull. Ο ηγέτης των Συντηρητικών, εμφανισιακά, εναρμονίστηκε στο περιβάλλον. Φορούσε το τζάκετ της ομάδας, ακουστικά, γάντια και ειδικά προστατευτικά γυαλιά. Όταν όμως έπιασε… δουλειά, απέδειξε ότι δεν το έχει ιδιαίτερα.

Η οικονομία «ματώνει»

Η οικονομία φαίνεται να απηχεί τις συνέπειες της πολυγλωσσίας, της λαϊκίστικης επέλασης και των άτσαλων χειρισμών της τελευταίας πενταετίας. Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο με τον βραδύτερο ετήσιο ρυθμό εδώ και επτά χρόνια δημιουργώντας ένα αδύναμο υπόβαθρο για τις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης, ενώ και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα υπόσχονται να τονώσουν την ανάπτυξη.

Είναι γεγονός ότι πλησιάζει η προθεσμία του Brexit, ενώ ταυτόχρονα η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έπληξε τα εργοστάσια της Βρετανίας και τον κατασκευαστικό κλάδο αυτό τον μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2018, που είναι ο ασθενέστερος ρυθμός από τον Μάρτιο του 2012, όταν η Βρετανία προσπαθούσε ακόμα να αποδιώξει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο η ανάπτυξη ήταν μηδενική συγκριτικά με την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters.

Το Brexit δώρο στην… καλή του

Σε μία από τις περιοδείες του σε εκλογικές περιφέρειες – προπύργια των Εργατικών στα Δυτικά Μίντλαντς της Αγγλίας για να προωθήσει το μήνυμά του ο Τζόνσον είπε ότι μόνον αυτός μπορεί να φέρει εις πέρας το Brexit. Η έκπληξη ήρθε όμως κατά τη διάρκεια συνέντευξης, όταν ο δημοσιογράφος Ντάνι Κέλι του έθεσε ερώτημα για το δώρο που θα πάρει στην αγαπημένη του. «Αυτό που ελπίζω να λάβουν όλοι ως δώρο σ’ αυτή τη χώρα: την υλοποίηση του Brexit» απάντησε.

«Όχι πάλι» πήγε να διαμαρτυρηθεί ο δημοσιογράφος, με τον Τζόνσον να τον διακόπτει: «Θέλατε την απάντησή μου, κύριε. Σας τη δίνω. Ελπίζω να έχουμε ολοκληρώσει το Brexit μέχρι τα Χριστούγεννα, διότι έχουμε έτοιμη μια φανταστική συμφωνία».

Η σημαντικότερη χώρα της Ευρώπης, το Ηνωμένο Βασίλειο, ρέπει προς ένα εκλογικό αποτέλεσμα που περισσότερο θα λειτουργήσει ως «δημοψήφισμα για το Brexit». Το διακύβευμα παραμένει ισχυρό: Θα έχει το Ηνωμένο Βασίλειο άξιους και ικανούς ηγέτες για να το οδηγήσουν στη νέα εποχή κρατώντας το κοντά και στην Ευρώπη; Από αύριο τα σπουδαία…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:41