search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:12
MENU CLOSE

Ακολουθεί την ευρωπαϊκή άνοδο το Χ.Α.

13.12.2019 11:11
Ακολουθεί την ευρωπαϊκή άνοδο το Χ.Α. - Media

 

Με αξιοσημείωτα κέρδη συνεχίζουν να κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των δημοσιευμάτων για πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Μεγάλη Βρετανία, που φέρνει πιο κοντά τις εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit”.

Πιο συγκεκριμένα, “Ουάσιγκτον και Πεκίνο κατέληξαν σε μια επί της αρχής προκαταρκτική εμπορική συμφωνία, η αποκαλούμενη και ‘πρώτη φάση’, η οποία φέρει την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ”, σύμφωνα με ενημέρωση του πρακτορείου Bloomberg.

Από την άλλη, το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις ως τώρα προκαλεί αμφιβολίες, για το εάν και κατά πόσον έχει κλειστεί η συμφωνία.

“Τα καταφέραμε, φεύγουμε από ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς εάν και αλλά”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

“Η μετά το ‘Brexit’ περίοδος της Βρετανίας θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου, καθώς τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα κάνει δεκτή την συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για έξοδο από την ΕΕ”, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Εν τω μεταξύ, σε υποβάθμιση της πρόβλεψης της για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2020, προχώρησε η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα είναι της τάξης του 0,2% το 2020, έναντι 1,2% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου.

Ωστόσο, η Bundesbank αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2021 στο 1,4% από 1,3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση των πρώτων 2,5 ωρών συνεδρίασης, βρήκε τους βασικούς δείκτες να ακολουθούν τον θετικό βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών, κινούμενοι μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ σχετικά ενισχυμένος δείχνει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης, κινούμενος με θετικό βηματισμό, δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 895 μονάδων, έχοντας σαν, μέχρι στιγμής, υψηλό ημέρας τις 897,44 μονάδες (+1,38%), ενώ ο τζίρος φθάνει στα 30 εκατ., από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που αποσπούν την “μερίδα του λέοντος” σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, ξεχωρίζουν θετικά οι Εθνική (+2,30%), Eurobank (+2,52%, Πειραιώς (+2,58%), ΑΔΜΗΕ (+2,07%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,95%) και ΔΕΗ (+3,99%), ενώ με οριακές απώλειες κινούνται μόνο οι Motor Oil (-0,20%) και ΟΠΑΠ (-0,26%).

Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, χωρίς να αποκλείεται αφύπνιση του ενδιαφέροντος στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης.

Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, ή έστω υψηλότερα των 890 μονάδων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:11