search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:17
MENU CLOSE

Ελπίδες για τζίρο 3,5 δισ. στη χριστουγεννιάτικη αγορά

15.12.2019 15:27
Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα έως την Πρωτοχρονιά - Media

 

Ο τζίρος των Χριστουγέννων αναμένεται να κινηθεί φέτος οριακά καλύτερα από πέρσι κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ, σημειώνει στο insider.gr ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.

«Ζεστό χρήμα» περιμένει τις επόμενες ημέρες η αγορά η οποία κινείται σιγά σιγά σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς και ενώ από την Πέμπτη έχει τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Άλλωστε πολλές επιχειρήσεις πραγματοποιούν τον μήνα Δεκέμβριο ακόμη και το 20% του ετήσιου τζίρου τους ενώ νωρίτερα, η εβδομάδα των προσφορών της Βlack Friday είχε ήδη δώσει ώθηση στην αγορά.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το insider.gr ο τζίρος των Χριστουγέννων αναμένεται να κινηθεί φέτος οριακά καλύτερα από πέρσι, σημειώνει στο insider.gr ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο κ. Κορκίδης, ο εορταστικός τζίρος αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ, οριακά καλύτερα (1,5%) από πέρσι αλλά πολύ μακριά από τα 5,4 δισ. ευρώ τζίρου το 2009. Η σωρευτική μείωση οκταετίας του χριστουγεννιάτικου τζίρου, υπολογίζεται στο -35%, με απώλειες σχεδόν 2 δισ. ευρώ, συμπληρώνει.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, η πλειονότητα των καταναλωτών ξεκινά τις αγορές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, συνεχίζει πολύ έντονα την περίοδο 16-24 Δεκεμβρίου και μόνο 2 στους 10 κάνουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα, έως και την 31η Δεκεμβρίου.

Όπως λέει ο κ. Κορκίδης, «η πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, επηρεάζεται εν πολλοίς από τη πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου, ύψους 5,6 δισ. ευρώ που πρέπει να διευθετηθούν από 6 εκατ. φορολογούμενους έως το τέλος του έτους».

«Αξίζει να σημειώσουμε ότι ευτυχώς 1,6 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην οικονομία από τη χορήγηση του δώρου Χριστουγέννων σε 1,9 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Το λιανικό εμπόριο φέτος αναμένει επιπλέον πληρωμές περίπου 400 εκατ. ευρώ μέχρι 21 Δεκεμβρίου, μαζί με τους δικαιούχους επιδομάτων και κοινωνικού μερίσματος δυστυχώς, λόγω της υπερφορολόγησης, τα περισσότερα δεν θα πάνε στην εορταστική αγορά, αλλά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές» προσθέτει .

Συνολικά για ολόκληρο το 2019, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «σε ετήσια βάση, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν σταθεροποίηση του επιπέδου τζίρου λιανικής, με πρόβλεψη στα 42 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και 35,5 δισ. εκτός καυσίμων. Το 2018 οι αντίστοιχοι τζίροι ήταν συνολικά στα 41,4 δισ. ευρώ και χωρίς τα καύσιμα, στα 35 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις δείχνουν για το 2019 μία αύξηση στον τζίρο της λιανικής 1,5% επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις προβλέψεις οριακής αύξησης της κατανάλωσης».

Η αγορά πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη για τους επόμενους μήνες κυρίως λόγω της μείωσης της φορολογίας.

Τι θα ξοδέψουν οι Έλληνες τα Χριστούγεννα

Οι Έλληνες καταναλωτές αναμένεται να ξοδέψουν φέτος τις γιορτές 240 ευρώ ανά άτομο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 340 ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης,«παρά το γεγονός ότι 6 στους 10 Έλληνες καταναλωτές φοβούνται να μην υπερβούν το διαθέσιμο οικογενειακό προϋπολογισμό και οι 2 στους 10 αισθάνονται άγχος και πίεση να καλύψουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια, εντούτοις, η πλειονότητα των Ελλήνων εστιάζει στην εύρεση έξυπνων δώρων για τις οικογενειακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις».

Από την άλλη πλευρά ο οικογενειακός προϋπολογισμός των Ελλήνων για τις αγορές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, κυμαίνεται στα 450 ευρώ, όταν ο μέσος όρος των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι 455 ευρώ. Από τα συνολικά 450 ευρώ, τα 157 ευρώ ξοδεύονται για φαγητό, 136 ευρώ για δώρα, 82 ευρώ για ταξίδια και 75 ευρώ για διασκέδαση.

Το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού αναμένεται να παραμείνει φέτος στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ, δείχνει ότι και φέτος θα φτάσει τα 82,5 ευρώ με βάση τη μέση τιμή σε 22 κατηγορίες τροφίμων και μετά από τιμοληψίες στα μεγάλα και μικρά σούπερ μάρκετ.

Σταθερές παραμένουν τα τελευταία χρόνια οι τιμές και στα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες.

Όπως λέει στο insider.gr ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, φέτος τα μελομακάρονα πωλούνται κατά μέσο όρο προς 10 ευρώ το κιλό, οι κουραμπιέδες προς 11 ευρώ το κιλό και οι δίπλες προς 9 ευρώ το κιλό.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:13