search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:22
MENU CLOSE

Ανακαλύφθηκε το βαθύτερο σημείο της ηπειρωτικής Γης

19.12.2019 16:42
Ανταρκτική: Ανησυχία από το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας! Ξεπέρασε τους 20 βαθμούς - Media

 

Ένας ψηφιακός χάρτης αποκαλύπτει το βαθύτερο σημείο της ηπειρωτικής Γης, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής, 3,5 χιλιόμετρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας!

Στην ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής, κάτω από τον παγετώνα Ντένμαν, ανακάλυψαν οι επιστήμονες το πιο βαθύ σημείο της ηπειρωτικής Γης, το οποίο και αποτυπώνεται σε έναν εκπληκτικό ψηφιακό χάρτη.

​Αυτή η παγωμένη μάζα βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα, περίπου, κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και έχει μήκος 100 χλμ. και πλάτος 20 χλμ. Ο εντοπισμός της έγινε στο πλαίσιο της λεπτομερούς χαρτογράφησης της στεριάς της Ανταρκτικής, κάτω από τους αιώνιους πάγους της.

Μόνο στον ωκεανό υπάρχουν βαθύτερα σημεία, όπως, για παράδειγμα, η Τάφρος των Μαριανών, με βάθος 10.971 μέτρα.

«Αναμφισβήτητα, πρόκειται για την πιο ακριβή σκιαγράφηση του τι βρίσκεται κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής», σχολίασε ο Δρ Μάθιου Μόρλιγκεμ, ο οποίος εργάστηκε για τη συγκεκριμένη μελέτη τα έξι τελευταία χρόνια. Τονίζει, δε, πως η μέθοδος, που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό της «τάφρου», θα βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν καλύτερα πώς θα αντιδράσει τα επόμενα χρόνια η Ανταρκτική στην κλιματική αλλαγή.

Oι ερευνητές γνώριζαν ότι ο μεγάλος αυτός παγετώνας στην ανατολική Ανταρκτική έκρυβε από κάτω μια κοιλότητα, αλλά δεν είχαν ιδέα πόσο βαθιά ήταν. Είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες για μια ακριβή μέτρηση, αλλά δεν είχαν αποδώσει. Μέχρι σήμερα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:19