search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:17
MENU CLOSE

«Καρυοθραύστης» στο Christmas Theater: Τα διάσημα Μπαλέτα Μπολσόι παρουσιάζουν το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2104
19-12-2019
22.12.2019 04:00
karyothrafstis-new1-e1544007802656.jpg

 

Το Bolshoi Ballet Academy, μια από τις πιο ξακουστές ακαδημίες μπαλέτου στον κόσμο, έρχεται στο Christmas Theater, σκορπίζοντας τη μαγική του χρυσόσκονη σε μια υπέροχη παραγωγή.

Ο «Καρυοθραύστης», το πιο αγαπημένο μπαλέτο των γιορτινών ημερών, ζωντανεύει στη σκηνή, παρασύροντας μικρούς και μεγάλους στη μαγεία του ωραιότερου παραμυθιού των Χριστουγέννων. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους χορευτές της φημισμένης ακαδημίας, όπως και τους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι, οι οποίοι, μαζί με την υπέροχη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι θα μας προσφέρουν απλόχερα τη λάμψη του αυθεντικού κλασικού μπαλέτου.

Κατέχοντας, δικαίως, ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριο του μπαλέτου, ο «Καρυοθραύστης» αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής των Χριστουγέννων, ενώ η μεγαλοφυής μουσική που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι θεωρείται από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς, συγκινώντας ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Ο «Καρυοθραύστης» είναι διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) πάνω στο παραμύθι του E.T.A. Hoffman «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών». Ένα παραμύθι όπου η πραγματικότητα περιπλέκεται με τη φαντασία συνθέτοντας μια συναρπαστική ιστορία.

Ύστερα από την πρώτη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο «Καρυοθραύστης» γνώρισε αρκετές ακόμη χορογραφίες, με αυτήν του Βασίλι Βαϊνόνεν, που παρουσιάζει η Ακαδημία Μπολσόι στο θέατρο Badminton, να χαρακτηρίζεται ως η πιο διάσημη.

Ανανεωτής Σοβιετικός χορογράφος, γνωστός για τη συνεργασία του κυρίως με τα Μπαλέτα Κίροφ (νυν Μαριίνσκι) και τα Μπαλέτα Μπολσόι, ο Βασίλι Βαϊνόνεν (1901 – 1964) δημιούργησε τη χορογραφία του Καρυοθραύστη το 1934 για τα Κίροφ. Η χορογραφία του αυτή αναβίωσε το 1954, ενώ το 1994 κυκλοφόρησε και σε DVD, παραμένοντας στο ρεπερτόριο των Μαριίνσκι μέχρι σήμερα.

Από τις 23 μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου και για δέκα παραστάσεις, οι θεατές θα ζήσουν τη μαγεία του διάσημου αυτού παραμυθιού, με ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του κόσμου σε μία καταπληκτική παραγωγή.

Σύνοψη του έργου

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και ο Σταλμπάουμ έχει στο σπίτι του μεγάλη γιορτή. Όλοι οι φίλοι είναι συγκεντρωμένοι γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ τα παιδιά ανυπομονούν να πάρουν στα χέρια τους τα δώρα τους! Ο Ντροσελμάγιερ απασχολεί τα παιδιά με τα τρικ του, όπως και τις κούκλες του που μοιάζουν σαν ζωντανές. Μάλιστα, χαρίζει στη Μαρία μία καινούρια κούκλα, έναν Καρυοθραύστη. Όμως η χαρά της «κόβεται» από ένα απρόσμενο γεγονός. Ο αδερφός της, στην προσπάθειά του να την τρομάξει με ένα κουρδιστό ποντίκι, σπάει τον Καρυοθραύστη της… Η γιορτή πλησιάζει στο τέλος της, οι καλεσμένοι αποχωρούν και τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο.

Η Μαρία πηγαίνει στο δωμάτιό της και, κάτω από το μυστηριώδες φως του φεγγαριού, αποκοιμιέται αγκαλιά με τον Καρυοθραύστη της. Στο όνειρό της όλα μεταμορφώνονται… Ξαφνικά, ένας στρατός από ποντίκια εισβάλλει στο δωμάτιο, όμως οι κούκλες της, με αρχηγό τον Καρυοθραύστη, πολεμούν γενναία, κατορθώνοντας να κατατροπώσουν τα ποντίκια. Δυστυχώς, στη μάχη αυτή, ο Καρυοθραύστης σκοτώνεται… Η Μαρία είναι απελπισμένη μέχρι που ένα θαύμα ανατρέπει τα πάντα! Η αγαπημένη της κούκλα ζωντανεύει και παίρνει τη μορφή του νεαρού Ντροσελμάγιερ. Ξαφνικά, αρχίζει να χιονίζει, όλα μοιάζουν μαγικά και ο πρίγκιπας – Καρυοθραύστης οδηγεί τη Μαρία σ’ έναν κόσμο παραμυθένιο! Οι δυο τους περνούν από διάφορα παράξενα μέρη και, φθάνοντας στη Χώρα των Γλυκών, στήνεται μια λαμπρή γιορτή προς τιμήν τους! Όλοι καταφθάνουν στο σημείο, προκειμένου να δουν και να χαιρετήσουν το νεαρό ζευγάρι. Εκεί, ο ένας εξομολογείται τον έρωτά του για τον άλλον, ώσπου η Μαρία ξυπνά ταραγμένη! Τότε, αντί για τη σπασμένη της κούκλα, αντικρίζει τον Ντροσελμάγιερ, τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε για πρώτη φορά στη ζωή της…

The Bolshoi Ballet Academy

Η Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας, κοινώς γνωστή ως η Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι είναι μία από τις παλαιότερες σχολές μπαλέτου της Ρωσίας. Η ιστορία της χρονολογείται από το 1773, όταν η ίδια η αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη εξέδωσε διάταγμα με το οποίο οριζόταν – για πρώτη φορά μέχρι τότε – η εισαγωγή μαθημάτων χορού στο πρόγραμμα σπουδών του Βρεφοκομείου της Μόσχας. Η αυτοκράτειρα πίστευε πως «η τελειότητα στην ανατροφή και τη φροντίδα» αποτελεί τον πιο σίγουρο τρόπο για να γίνει κανείς καλύτερος άνθρωπος. Σε μια εποχή όπου ο σκηνικός χορός κατείχε σημαντική θέση στις τέχνες, κλήθηκαν από την Ευρώπη οι καλύτεροι δάσκαλοι και εκπαιδευτές, προκειμένου να μυήσουν τα ορφανά παιδιά στην τέχνη του χορού. Ο Ιταλός Φίλιππο Μπεκάρι αποτελεί τον χορευτή μπαλέτου και χοροδιδάσκαλο που έγινε ο πρώτος δάσκαλος χορού του Βρεφοκομείου. Η ημέρα που προσλήφθηκε για να διδάξει στο Ίδρυμα, 23 Δεκεμβρίου του 1773, αποτελεί και την ημέρα ίδρυσης της Σχολής Μπαλέτου της Μόσχας. Οι πρώτοι μαθητές που αποφοίτησαν από τη σχολή, το 1779, έγραψαν ιστορία στον ρωσικό χορό, ενώ το 1784 ήταν η χρονιά που ολόκληρη η Σχολή Μπαλέτου εντάχθηκε στην άμεση επίβλεψη του Θεάτρου Μπολσόι (που τότε λεγόταν Θέατρο Πετρόβσκι). Με τα χρόνια, και με κάποιες αλλαγές στη δομή της, η Σχολή εδραίωσε τη φήμη της και έβγαλε πολλούς ταλαντούχους καλλιτέχνες, πολλοί εκ των οποίων ενσωματώθηκαν στη Σχολή. Το 1895 δόθηκε η έγκριση για το πρώτο πρόγραμμα σπουδών για επαγγελματίες χορευτές μπαλέτου. Σπουδαίοι δάσκαλοι συνέβαλαν στην εκπαίδευση των χορευτών, με προεξέχοντα τον V. Tikhomirov, ο οποίος, διδάσκοντας πάνω από 35 χρόνια, επεξεργάστηκε και τελειοποίησε μία δική του μέθοδο διδασκαλίας, καλλιεργώντας πολλές γενιές χορευτών.

Ώς το τέλος του 20ού αιώνα, ο κόσμος αναφέρεται στη Σχολή της Μόσχας ως τη μοναδική ακαδημία που έθρεψε γενιές σπουδαίων χορευτών. Μάλιστα, το 1987 ιδρύεται με ψήφισμα το Κρατικό Ινστιτούτο Χορογραφίας της Μόσχας (MSCI – Moscow State Choreographic Institute) στη βάση της Ακαδημίας Χορογραφίας της Μόσχας και αναγνωρίζεται ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Το πρόγραμμα της Ακαδημίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα, κατέχοντας τα υψηλότερα στάνταρ. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τόσο τα κλασικά έργα όσο και την παρακολούθηση και προώθηση των σύγχρονων ρευμάτων. Οι μαθητές της ακαδημίας παρουσιάζουν την τέχνη τους όχι μόνο στις καλύτερες σκηνές της Ρωσίας αλλά και ολόκληρου του κόσμου, έχοντας τιμηθεί επανειλημμένως με πολυάριθμα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν κερδίσει πάνω από 130 μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων πέντε Grand Prix και 45 χρυσών μεταλλίων.

INFO

Christmas Theater, Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου, Λεωφόρος Βεΐκου 137, Γαλάτσι

Από 23 έως 29.12.2019

23 Δεκεμβρίου 20.00 | 25 Δεκεμβρίου 20.00 | 26 Δεκεμβρίου 16.00 και 20.00 | 27 Δεκεμβρίου 20.00 | 28 Δεκεμβρίου 16.00 και 20.00 | 29 Δεκεμβρίου 16.00 και 20.00

Πρόσθετες πληροφορίες / Κρατήσεις: www.christmastheater.gr | 211 7701700

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:15