search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:21
MENU CLOSE

«Τυχερά παίγνια» στην Τεχνόπολη θέλει ο δήμος Αθηναίων

24.12.2019 11:33
«Τυχερά παίγνια» στην Τεχνόπολη θέλει ο δήμος Αθηναίων - Media

 

Τη δυνατότητα εγκατάστασης «τυχερών παιγνίων», μεταξύ άλλων, στον χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι εξετάζει ο Δήμος Αθηναίων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Άρη Χατζηγεωργίου στο ethnos.gr ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία για να αλλάξουν οι χρήσεις γης στην περιοχή της Τεχνόπολης, με αφορμή νομικά κενά που δημιούργησαν καταγγελίες για λειτουργία λούνα παρκ χωρίς άδεια το 2018. Ωστόσο στην εισήγηση για τις προωθούμενες αλλαγές στις χρήσεις γης, που έφερε στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, περιλαμβάνεται και εκείνη των «τυχερών παιγνίων»!

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «στο Γκάζι θα μπορεί να εγκατασταθεί έως και καζίνο» καθώς «η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου ψήφισε τη Δευτέρα (23/12) κατά πλειοψηφία να ζητηθεί η σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ) ώστε να αλλάξουν οι χρήσεις γης στο ‘’οικόπεδο’’ που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Περσεφόνης, Τριπτολέμου και Βουτάδων.»

«Πρόκειται ακριβώς για την περιοχή όπου λειτουργούσε επί πολλά χρόνια το Εργοστάσιο Φωταερίου και η οποία διεκδικήθηκε από τον δήμο και πέρασε στην κατοχή του στην δεκαετία του 1980. Εκτοτε ξεκίνησε μια σταδιακή ανάπλαση. Κάποια από τα παλιά «καζάνια» όπου αποθηκευόταν το αέριο μετατράπηκαν σε κτίρια που στεγάζουν τον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984» και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες ενώ το ίδιο συνέβη με τα κτίρια διοίκησης και τους φούρνους παραγωγής που μετατράπηκαν σε Βιομηχανικό Μουσείο.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το κλείσιμο του Θεάτρου Λυκαβηττού, ο ελεύθερος χώρος της Τεχνόπολης έγινε και δημοφιλής προορισμός για τις μεγάλες καλοκαιρινές συναυλίες που οργανώνονται κοντά στο κέντρο της Αθήνας, καθώς διευκόλυνε η γειτνίαση με οδικές αρτηρίες και σταθμό του Μετρό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, η Τεχνόπολη δέχεται πλέον πάνω από 1.000.000 επισκέπτες ετησίως και δημιουργεί σημαντικά έσοδα.

Σημαντικό μέρος των επισκεπτών φθάνει τα τελευταία χρόνια στην Τεχνόπολη, την περίοδο των Χριστουγέννων. Πόλος έλξης είναι το Χριστουγεννιάτικο Χωριό όπου φιλοξενούνται πλήθος δραστηριοτήτων για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Στις δραστηριότητες αυτές προστέθηκαν, όμως, και παιχνίδια του λούνα παρκ. Και κάπου εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα…

Οι χρήσεις γης

Τον Νοέμβριο του 2018 ξέσπασε μεγάλος θόρυβος μετά από καταγγελίες ότι το Λούνα Παρκ αυτό λειτουργεί χωρίς άδεια και είναι επικίνδυνο. Ως πηγή των καταγγελιών εμφανίστηκαν επιχειρηματικοί παράγοντες οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια εκμεταλλεύονταν συνεταιρικά τις δραστηριότητες αυτές, αλλά πέρυσι έμειναν «εκτός παιγνιδιού». Οι καταγγελίες βασίστηκαν σε μια νομική έλλειψη που αφορά τον χώρο της Τεχνόπολης: Είχε χαρακτηρισθεί πολεοδομικά «Ελεύθερος Χώρος – Αστικό Πράσινο» και σε τέτοιου είδους περιοχές δεν είναι δεδομένο ότι επιτρέπονται χρήσεις γης που να χωρούν πίστες συγκρουομένων, ρόδες λούνα παρκ και τα συναφή.

Οι «χρήσεις γης» που επιτρέπονται σε κάθε περιοχή είναι βασικό συστατικό για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό αλλά και την προοπτική ανάπτυξής της. Φέτος, για να δοθεί άδεια στο λούνα παρκ που εγκαταστάθηκε στην «Τεχνόπολη», χρειάστηκε να γίνει χρήση ενός εγγράφου του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Στο έγγραφο αυτό, με ημερομηνία 19/11/2019, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού Θ. Ψυχογιός αναφέρει ότι «στις περιοχές ελεύθερων χώρων – αστικού πρασίνου επιτρέπονται μεταξύ άλλων οι χρήσεις πολιτιστικών κτιρίων και εν γένει πολιτιστικών εγκαταστάσεων και οι χώροι συνάθροισης κοινού». Και συνεχίζει: «Δεδομένου ότι η εγκατάσταση των παιχνιδιών, ζητείται να γίνει σε χώρους που μισθώθηκαν μετά από πρόσκληση της Τεχνόπολις, για την πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, έχουμε την άποψη ότι είναι συμβατή με τις καθορισμένες χρήσεις γης στην περιοχή του ακινήτου».

Φαινεται όμως ότι η λύση που βρέθηκε για φέτος μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή εάν προκύψει στο μέλλον διαφορετική ερμηνεία ή διαμάχη επιχειρηματικών συμφερόντων. Προφανώς για τον ίδιο λόγο ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ξεκινήσει τώρα διαδικασία για να αλλάξουν οι χρήσεις γης και ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έφερε την σχετική εισήγηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Μόνο που στις χρήσεις γης που ζητούνται να ισχύουν περιλαμβάνεται πλέον και εκείνη των «τυχερών παιγνίων»!!!

Στο κείμενο της εισήγησης μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

  • Το Γκάζι εντάχθηκε στο Ιστορικό Κέντρο το 1979, χαρακτηρίσθηκε ιστορικός τόπος το 1986 και διατηρητέο βιομηχανικό συγκρότημα το 1989.
  • Λειτουργεί «ως Ανοικτό Μουσείο με καθημερινές επισκέψεις σχολείων και ξεναγήσεις, που στόχο έχουν να διατηρήσουν και να προβάλουν στους επισκέπτες την ιστορία του. Εκπαιδευτικά σχεδιασμένα προγράμματα, εργαστήρια, συναυλίες, φεστιβάλ το καλοκαίρι και πάρκα θεματικών ενοτήτων. Επίσης χώρος αναψυχής και διασκέδασης για τα παιδιά όλων των ηλικιών».
  • «Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις γίνονται για ενάμιση μήνα με ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα. Η φιλοσοφία είναι να προσφέρονται συγχρόνως με τις ποικίλες δραστηριότητες και τα θεματικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες και επιλογές ψυχαγωγίας από διάφορα παιχνίδια προσφιλή στα παιδιά όπως καρουσέλ, τρενάκια, παγοδρόμιο, αυτοκινητάκια συγκρουομενα, ρόδα και άλλα».
  • Όμως, «στις ισχύουσες επιτρεπόμενες χρήσεις γης της περιοχής χαρακτηρισμένης ως χώρος Αστικού Πρασίνου-Ελεύθερων Χώρων δεν εμπεριέχονται ορισμένες χρήσεις απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της Τεχνόπολης».

Πολιτισμός και …τυχερά παίγνια

Με βάση τα παραπάνω αλλά και τις δύο αιτήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τεχνόπολης Κώστα Μπιτζάνη (31/10/2019 και 12/11/2019) και την από μηνός Νοεμβρίου 2019 εισήγηση του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Σχεδιου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου ζητείται σημειακή τροποποίηση του ΓΠΣ ώστε από «Αστικό Πράσινο-Ελεύθερος χώρος» να είναι εκεί «Πολεοδομικό Κέντρο-Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης» με περιορισμούς και με επιτρεπόμενες χρήσεις μόνο: κοινωνική πρόνοια, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση, χώροι συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, εμπόριο, γραφεία, κέντρα έρευνας, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, εστίαση (μόνο σνακ μπαρ), αναψυκτήρια, αναψυχή, γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία και χώροι διεξαγωγής τεχνικών – ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων.

Η χρήση που καταγράφεται τελευταία, για την «διεξαγωγή τεχνικών-ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων» δημιούργησε αίσθηση καθώς έως τώρα δεν είχε διαφανεί σχετικό ενδιαφέρον. Αλλωστε και στο τμήμα του αιτήματος του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τεχνόπολης που περιλαμβάνεται στην εισήγηση, εκείνος επισημαίνει την αναγκαιότητα «τροποποίησης και επικαιροποίησης του υφιστάμενου ΓΠΣ του οικοπέδου της Τεχνόπολης ώστε να συμπεριληφθούν και χρήσεις για υπαίθριες δραστηριότητες με ψυχαγωγικό αντικείμενο: τα ψυχαγωγικά παιγνίδια όπως ενδεικτικά λούνα παρκ, πίστες αυτοκινητιδίων και άλλα προσωρινού χαρακτήρα».

Οι παρόντες σύμβουλοι των παρατάξεων Μπακογιάννη και Γερουλάνου ψήφισαν θετικά ενώ αρνητικά ψήφισε η Δέσποινα Αλεβιζάκη από την παράταξη του Νάσου Ηλιόπουλου. Η κ. Αλεβιζάκη τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής και ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για τα σχέδια του δήμου – την οποία υποσχέθηκε να δώσει ο Δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:21