search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:27
MENU CLOSE

Ελεγχόμενη διόρθωση, σε Ευρώπη και Χ.Α.

30.12.2019 12:29
Ελεγχόμενη διόρθωση, σε Ευρώπη και Χ.Α. - Media

 

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά ελεγχόμενες απώλειες κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ παρακολουθούν και τις οικονομικές ειδήσεις – εκτιμήσεις που δημοσιεύονται.

Σύμφωνα με αυτές, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου το ινστιτούτο της γερμανικής οικονομίας IW, ζητά παραδοσιακά από 48 οικονομικούς κλάδους τις εκτιμήσεις τους, για τη χρονιά που έρχεται. Έτσι και φέτος το οικονομικό ινστιτούτο συγκέντρωσε τις προβλέψεις, μεταξύ άλλων, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της βιομηχανίας μηχανημάτων, μετάλλου, χημικών προϊόντων και πετρελαιοειδών για την παραγωγή, την απασχόληση και τις επενδύσεις το 2020. Όλα δείχνουν ότι μετά από δεκαετή ανάπτυξη, η γερμανική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο στασιμότητας.

Τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των αγορών υπογραμμίζει η απότομη πτώση στις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) φέτος, καθώς λιγότερες εταιρείες αντλούν κεφάλαια στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου. Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, παρά το γεγονός ότι οι παγκόσμιες μετοχές έχουν ενισχυθεί φέτος, ο αριθμός των νέων εισαγωγών υποχώρησε κατά ένα πέμπτο, στις 1237. Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Αυτές οι εταιρείες συγκέντρωσαν συνολικά 188,8 δισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση κατά 10% από το 2018 και φτάνοντας επίσης στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας τριετίας.

Σε πορεία για έκδοση – ρεκόρ ύψους 100 δισ. ευρώ χρέους που υπόκειται σε bail in το 2019, βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στους πιο αυστηρούς κανόνες μετά την κρίση, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τους φορολογούμενους από το να πληρώσουν τον λογαριασμό σε μελλοντικές χρεοκοπίες τραπεζών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν ήδη εκδώσει €94 δισ. σε senior non-prefered (SNP) bonds μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και αναμένονται να ξεπεράσουν το όριο των €100 δισ. μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Τα senior non-prefered bonds είναι εργαλεία ομολόγων σχεδιασμένα για να στηρίξουν τις τράπεζες σε μελλοντικές χρηματοοικονομικές κρίσεις. Οι γαλλικές τράπεζες έκαναν τις μεγαλύτερες εκδόσεις το 2019, ενώ ακολούθησε η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τέσσερις ώρες συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, κινούνται με αρνητικά πρόσημα, αλλά ελεγχόμενες και εδώ απώλειες, καθώς σημειώνεται ήπιο “profit taking”, ενώ και λόγω των ημερών, ιδιαίτερα χαμηλός παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 921,87 (+0,14%) και 911,29 μονάδων (-1%), ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 18 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Εξαιρετικά αδύναμη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές (70) να είναι υπερδιπλάσιες των ανοδικών (31).

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αξιοσημείωτα κέρδη κινείται η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,08%), ενώ από τις μετοχές που υποχωρούν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-1,36%), Eurobank (-1,09%), Εθνική (-1,09%), ΑΔΜΗΕ (-1,47%), TITC (-1,88%), Fourli (-1,20%) και ΟΤΕ (-2,42%).  

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, δεν θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 909 μονάδων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42