search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:14
MENU CLOSE

Κι όμως, το κάνεις λάθος – Η αποθήκευση των τροφίμων και οι κίνδυνοι για την υγεία

08.01.2020 14:19
Επί 15 χρόνια κρατούσε το πτώμα της γιαγιάς της στον καταψύκτη για να παίρνει τη σύνταξη - Media
 
Η σωστή συντήρηση των τροφίμων δεν αρχίζει και τελειώνει στην τοποθέτηση των συσκευασμένων στο ντουλάπι και των νωπών και ευαλλοίωτων στο ψυγείο.
 
Πολλοί κάνουν βασικά λάθη στον τρόπο που αποθηκεύουν τις τροφές με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τόσο την δική τους υγεία, όσο και εκείνη των υπολοίπων μελών της οικογένειάς τους.
 
Δείτε παρακάτω τα βασικά λάθη που γίνονται κατά την αποθήκευση των τροφών:
 
1. Αποθηκεύετε μαζί πατάτες και ξερά κρεμμύδια: Έρευνα από το κρατικό πανεπιστήμιο Penn στις ΗΠΑ, έδειξε ότι τα κρεμμύδια και οι πατάτες απελευθερώνουν υγρασία και αέρια τα οποία προκαλούν τη μεταξύ τους αλλοίωση. Αποθηκεύετέ τα σε διαφορετικά σημεία, αλλιώς καλό είναι να τα καταναλώνετε πολύ γρήγορα.
 
2. Βάζετε τα μούρα στο ψυγείο χωρίς να τα έχετε πλύνει: Αν τα μούρα δεν συντηρηθούν σωστά, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν βακτήρια και να χαλάσουν μέσα σε μία μέρα. Προτού τα βάλετε στο ψυγείο, πρέπει πρώτα να τα πλύνετε με ένα διάλυμα νερού/ξυδιού σε αναλογία 3/1, στη συνέχεια να τα στεγνώσετε καλά και μετά να τα τοποθετήσετε μέσα σε ένα δοχείο το οποίο να έχει τρύπες για να «αναπνέουν».
 
3. Βάζετε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε πλαστικές σακούλες: Οι πλαστικές σακούλες δεν επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορήσει στο εσωτερικό τους, ακόμα και αν δεν τις κλείσετε ερμητικά. Όταν βάζετε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κλπ.) μέσα σε πλαστικές σακούλες, θα σαπίσουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Πρέπει πρώτα να τα πλύνετε, στη συνέχεια να τα στεγνώσετε και να τα έχετε σε δοχείο/χώρο που να «αναπνέει» μέσα στο ψυγείο.
 
4. Δεν πετάτε τις χτυπημένες κονσέρβες: Αποφεύγετε τις κονσέρβες που είναι χτυπημένες, καθώς στα σημεία που έχουν λακκούβες στο εξωτερικό τους, δημιουργούνται μικροσκοπικές ρωγμές που επιτρέπουν στην τροφή στο εσωτερικό της κονσέρβας να αλλοιωθεί. Αν την καταναλώσετε μπορεί να πάθετε αλλαντίαση.
 
5. Διατηρείτε τις ξηρές τροφές στην αρχική τους συσκευασία: Οι ξηροί καρποί είναι ιδανικό να αποθηκεύονται μέσα σε γυάλινα δοχεία τα οποία κλείνουν αεροστεγώς. Αν αφήσετε τις ξηρές τροφές μέσα στην συσκευασία που τις αγοράσατε, μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα και να αναπτυχθούν διάφοροι μικροοργανισμοί.
 
Πηγή: onmed.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50