28/02/2020 18:43:30

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα αδέσποτα ζώα από το κρύο;

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα αδέσποτα ζώα από το κρύο; - Media

 

Τους κρύους μήνες του χειμώνα, τα αδέσποτα ζώα ταλαιπωρούνται από το κρύο όσο και εμείς οι άνθρωποι. Θεωρούμε πως η γούνα τους τα προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως η αλήθεια είναι πως ο αδέσποτος σκύλος ή η γάτα της γειτονιάς μας θα προτιμούσε την θαλπωρή του σπιτιού μας από το κρύο, τον άνεμο και τη βροχή.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε από τις αντίξοες συνθήκες της εποχής;

Προσφέρετε φαγητό. Όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες, τα ζώα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και θερμίδες για να επιβιώσουν. Αυξήστε το φαγητό που τους δίνετε ή έστω, αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να ταΐσετε κάποιο αδύναμο ζωάκι που θα βρεθεί στο δρόμο σας. Προτιμήστε ξηρά τροφή, που είναι πιο οικονομική. Η υγρή τροφή μπορεί να παγώσει ή να χαλάσει αν δε φαγωθεί εγκαίρως. Υπενθυμίζεται ότι η σίτηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρέπεται από το νόμο, αρκεί να γίνεται σε δημόσιο χώρο και να μην δημιουργούνται εστίες μόλυνσης από υπολείμματα τροφών. Επίσης, αποφύγετε να δίνετε αποφάγια, καθώς τα περισσότερα ανθρώπινα τρόφιμα είναι ακατάλληλα για σκύλους και γάτες. Αλάτι, μπαχαρικά και μικρά κόκκαλα ψαριών-πουλερικών είναι άκρως επικίνδυνα. Φροντίστε να υπάρχει καθαρό νερό δίπλα στην τροφή τους και βεβαιωθείτε πως δεν παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία. Μην χρησιμοποιείτε μεταλλικά μπολ, γιατί παγώνουν και μπορεί να κολλήσει η γλώσσα τους.

Φτιάξτε αυτοσχέδιο καταφύγιο. Ένα πλαστικό κουτί, ένα φορητό ψυγείο για κάμπινγκ με μια τρύπα για είσοδο, ακόμα και ένα χαρτόκουτο επενδυμένο με πλαστικό ή μονωτική ταινία, τοποθετημένο σε μια προφυλαγμένη γωνία, είναι αρκετό για να τα προστατεύσει από ανέμους και βροχές. Ιδανικά, το «σπιτάκι» μπορεί να ακουμπάει σε μια παλέτα για να μην έχει επαφή με το παγωμένο χώμα. Βάλτε μέσα φελιζόλ ή άχυρο για μόνωση, ή έστω παλιά ρούχα και κουβερτάκια, αρκεί να τα αλλάξετε αν βραχούν, γιατί αλλίως θα παγώσουν.

Ανοίξτε την αυλή, την αποθήκη ή το σπίτι σας για τις πιο κρύες μέρες. Αν μένετε σε μονοκατοικία, ή αν είστε σίγουροι ότι δε θα δημιουργήσετε πρόβλημα στους υπόλοιπους γείτονες, ένα εσωτερικό ασφαλές σημείο είναι σωτήριο γι’αυτά τα πλάσματα. Ακόμα καλύτερα, υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζωάκι.

Χτυπήστε το καπό ή την κόρνα πριν βάλετε μπρος το αυτοκίνητο. Οι γάτες και κυρίως τα μικρά γατάκια έλκονται από τη ζέστη της μηχανής και κουρνιάζουν μέσα στη μηχανή ή πάνω στα λάστιχα του αυτοκινήτου. Κάντε θόρυβο για να τα διώξετε εγκαίρως, αλλίως θα βρουν βασανιστικό θάνατο.

Ζητείστε τη συμβουλή ενός κτηνιάτρου για τα πολύ άρρωστα ζώα. Όσα έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό είναι πιο ευάλωτα στο κρύο. Καμιά φορά, μπορεί να χρειάζεται μια απλή θεραπεία λίγων ημερών για να σωθεί ένα ταλαιπωρημένο ζώο.

Τα αδέσποτα ζώα δεν είναι άγρια ζώα. Δεν έχουν επιλέξει να είναι στο δρόμο και συχνά είναι εγκαταλελειμμένα από ανεύθυνους κηδεμόνες. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τη δύσκολη ζωή τους λίγο καλύτερη, προσφέροντάς τους έστω το ελάχιστο που μπορούμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.