search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:19
MENU CLOSE

Κόκκινο χρώμα στα ούρα: Πότε πρέπει να ανησυχούμε

09.01.2020 15:20
Δάνεια σε εκκρεμότητα - Περίπου 5,5 δισ. και 1,23 δισ. καταναλωτικά αναμένουν αποφάσεις για τον Νόμο Κατσέλη - Media
 
Αν και συχνά οφείλεται σε κάτι αθώο, το αίμα στα ούρα προκαλεί πάντα μεγάλη ανησυχία. Κάποιες φορές όμως, η υποκείμενη αιτία είναι σοβαρή.
 
Η αιματουρία διακρίνεται σε μικροσκοπική και μακροσκοπική. Μικροσκοπική αποκαλείται όταν η διαφυγή του αίματος είναι ελάχιστη και ανιχνεύεται μόνο κατά την εξέταση των ούρων στο μικροσκόπιο.
 
Μακροσκοπική είναι η αιματουρία όταν το αίμα είναι αρκετό και φαίνεται με γυμνό μάτι αφού αλλάζει το χρώμα των ούρων και γίνονται ροζ, κόκκινα ή σκούρα καφέ.
 
Ανεξάρτητα από το πόσο εμφανής είναι, πρέπει πάντα να αναζητάτε την αιτία της αιματουρίας και αυτή να θεραπεύεται.
 
Δείτε παρακάτω τις πιθανές αιτίες της αιματουρίας:
 
1. Τροφές: Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως τα παντζάρια και τα μούρα, μπορεί να αλλάξει το χρώμα των ούρων. Δεν πρόκειται για αιματουρία, αλλά για υπέρχρωση ούρων.
 
2. Αφυδάτωση: Τα πυκνά, σκουρόχρωμα ούρα το πρωί ή όταν κάποιος είναι αφυδατωμένος, συχνά συγχέονται με αιματουρία.
 
3. Φάρμακα: Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει διαφυγή αίματος στα ούρα. Αυτό μπορεί να συμβεί με αιμολυτικά / αντιθρομβωτικά (π.χ. ηπαρίνη, ασπιρίνη), πενικιλινούχα αντιβιοτικά, ορισμένα αντινεοπλασματικά κλπ.
 
4. Σκληρή προπόνηση: Ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αιματουρία της άσκησης είναι οι δρομείς, οι οποίοι χρειάζονται άμεσο έλεγχο από τον γιατρό αν δουν αίμα στα ούρα τους.
 
5. Λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (κυστίτιδες, ουρολοιμώξεις): Αναπτύσσονται όταν εισέλθουν βακτήρια στην ουρήθρα και πολλαπλασιαστούν μέσα στην ουροδόχο κύστη. Είναι ιδιαιτέρως συχνές στις γυναίκες.
 
6. Λοιμώξεις του νεφρού (πυελονεφρίτιδα): Αναπτύσσονται όταν εισέρχονται βακτήρια στους νεφρούς, τα οποία συνήθως προέρχονται από την ουροδόχο κύστη (μέσω των ουρητήρων) ή σπανιότερα από το αίμα.
 
7. Πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή το νεφρό: Σε γενικές γραμμές είναι ανώδυνες και έτσι δεν τις αντιλαμβάνεται ο ασθενής, έως ότου δημιουργήσουν κάποια απόφραξη ή αρχίσει να τις αποβάλλει ο οργανισμός του. Τότε μπορεί να προκληθεί μακροσκοπική ή μικροσκοπική αιματουρία.
 
8. Υπερτροφία του προστάτη: Καθώς οι άνδρες περνούν τα 40-50 τους χρόνια, ο αδένας αρχίζει σταδιακά να διογκώνεται, με συνέπεια να πιέζει την ουρήθρα, εμποδίζοντας εν μέρει τη ροή των ούρων. Στα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη συμπεριλαμβάνονται δυσκολίες στην ούρηση, επείγουσα ή επίμονη ανάγκη για ούρηση και μακροσκοπική ή μικροσκοπική αιματουρία.
 
9. Νεφρική νόσος. Η μικροσκοπική αιματουρία αποτελεί συνηθισμένο σύμπτωμα σπειραματονεφρίτιδας, μιας πάθησης στο σύστημα φιλτραρίσματος του αίματος που διαθέτει κάθε νεφρός.
 
10. Τραυματισμός του νεφρού: Ένα χτύπημα στο νεφρό (π.χ. σε τροχαίο ή σε ομαδικό άθλημα) μπορεί να προκαλέσει εμφανή διαφυγή αίματος στα ούρα.
 
11. Καρκίνος: Η αιματουρία μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης (στο 30% των περιπτώσεων εκδηλώνεται με αιματουρία στα αρχικά στάδια), του νεφρού ή του προστάτη.
 
Πηγή: onmed.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:17