search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:23
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες, με κατεβασμένο τζίρο

23.01.2020 17:03
Τραπεζικές πιέσεις «έριξαν» το Χρηματιστήριο - Media

 

Η αυξανόμενη ανησυχία για την εξάπλωση του ιού στην Κίνα, έφερε πιέσεις στις διεθνείς αγορές και έγινε αφορμή ελεγχόμενης διόρθωσης και στο Χ.Α., μετά από τις επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, που είχε καταγράψει ο γενικός δείκτης.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο κατεβασμένος τζίρος, η συνεχιζόμενη αδύναμη εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, οι λίγες τοποθετήσεις των αγοραστών στα μη τραπεζικά blue chips και οι επιλεκτικές κινήσεις των traders σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Μικτή και αδύναμη, όπως προαναφέρθηκε, η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +0,16%, Εθνική -0,95%, Eurobank +1,50%, Πειραιώς -0,91%).

Μένοντας στο τραπεζικό ταμπλό, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης του 99,28% της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Ρουμανία, Banca Romaneasca SA, στην Export-Import Bank of Romania, μετά την λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές και τις αρχές ανταγωνισμού. Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής αυξάνει το δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) του Ομίλου ΕΤΕ για το Q3.19 κατά περίπου 24 μονάδες βάσης.

Η Credit Suisse International ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.

Επίσης, αμέσως μετά την έκδοση χρέους με 15ετες ομόλογο από την Ελληνική Δημοκρατία, θα λάβει η διοίκηση της Alpha Bank τις αποφάσεις ως προς τον χρόνο που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, για τη διάθεση ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (Tier II), ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, HSBC και Royal Bank of Scotland αποτελούν το σχήμα των αναδόχων.

Από την άλλη, “το δημόσιο εξετάζει την έκδοση νέου ομολόγου τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

“Θα είναι έκδοση μακράς διάρκειας”, ανέφερε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, στην έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας “ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ”, η οποία θα δημιουργηθεί μετά την μερική διάσπαση του κλάδου των υποδομών της ΔΕΠΑ ΑΕ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΤΑΙΠΕΔ και τα EΛΠΕ έχουν προχωρήσει στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει και τις μετοχές που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, αποκτώντας έτσι το σύνολο (100%) των μετοχών της εταιρείας.

Σήμερα μέτοχοι της ΔΕΠΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ποσοστά 65% και 35% αντίστοιχα.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: φάση προεπιλογής (Α’ Φάση) και φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ Φάση).

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 6 Μαρτίου 2020.

Επίσης, προχωρά σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, ύψους 50 εκατ. ευρώ η Ελλάκτωρ (-2,95%).

Η εξ ολοκλήρου θυγατρική της “ELLAKTOR VALUE PLC”, η οποία είναι εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο της Αγγλίας και της Ουαλίας, προτίθεται να προβεί στην έκδοση και διάθεση πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών, ονομαστικής αξίας €50 εκατ., με επιτόκιο 6⅜% και λήξη το 2024, υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και της ζήτησης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις των νέων ομολογιών θα είναι οι ίδιοι/ες με εκείνους/ες των πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €600 εκατ. λήξεως το 2024, τις οποίες έχει ήδη εκδώσει η εκδότρια στις 12 Δεκεμβρίου 2019, εκτός εάν εκεί προβλέπεται διαφορετικά.

Την απόφασή της να κινηθεί κατά της απόφασης της ΕΕΕΠ με την οποία αποκλείστηκε από την επόμενη φάση του διαγωνισμού για το καζίνο στο Ελληνικό, γνωστοποίησε με δελτίο τύπου η Hard Rock. Όπως αναφέρει “πιστεύει ακράδαντα ότι αποκλείστηκε εσφαλμένα, με βάση ανακριβή αιτιολογία και εμφανή σύγκρουση συμφερόντων”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον μη τραπεζικό FTSE25, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (+0,05%), 3Ε (+0,46%), ΕΥΔΑΠ (+0,53%), Fourlis (+0,35%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Lamda Development και Motor Oil.

Από τους τίτλους που πιέστηκαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-2,95%), Ελ. Πετρέλαια (-1,30%), Μυτιληναίο (-1,47%), Σαράντη (-1,09%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,21%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν οι Μινέρβα (+29,79%), Λεβεντέρης (+9,09%), Doppler (+18,80%), Audiovisual (+6,67%), Μοτοδυναμική (+1,72%), Ευρωπαϊκή Πίστη (+1,18%), Ιντεάλ (+1,85%), Mevaco (+1,69%), Παπουτσάνης (+1,20%), Πλαστικά Θράκης (+1,47%) και Δρομέας (+1,18%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 936,19 μονάδες (-0,71%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 939,17 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,40%.

Ο τζίρος στα 47 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:21