search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:49
MENU CLOSE

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

27.01.2020 14:40
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - Media

 

Η διαπραγμάτευση για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ την επταετία 2021-2027 εισέρχεται στην τελική ευθεία μετά τον απόφαση του Σαρλ Μισέλ να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 20 Φεβρουαρίου.

Η εν λόγω διαπραγμάτευση για τα συνολικά 1.100 δις είναι καθοριστικής σημασίας και για την Ελλάδα, δεδομένου ότι με βάση την πρόταση της Επιτροπής, που βρίσκεται στο «τραπέζι» του Συμβουλίου της ΕΕ, η Αθήνα διεκδικεί 35 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Τα 19 δισ. ευρώ αφορούν τον τομέα της συνοχής και τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ τη γεωργία.

Η επιλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να συγκαλέσει τη σύνοδο χωρίς να προβλέπει την ημερομηνία λήξης, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, δεδομένου ότι θεωρείται βέβαιος θα τραβήξει σε χρόνο τις εργασίες της συνόδου μέχρι να υπάρξει πολιτική συμφωνία.

Ο κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκινάει άμεσα διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κρατών προκειμένου να λάβει υπόψη τα αιτήματά τους στην τελική συμβιβαστική πρόταση που θα υποβάλει με την έναρξη της συνόδου στις 20 Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει τα κράτη μέλη ότι εάν δεν βρεθεί συμφωνία μέχρι το Μάρτιο τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για τη χρηματοδότηση ορισμένων κοινοτικών εμβληματικών προγραμμάτων όπως το Erasmus+ για την ανταλλαγή φοιτητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και για τις νέες πολιτικές μετανάστευσης και φύλαξης των εξωτερικών συνόρων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:49