search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:24
MENU CLOSE

ΟΠΕΚΑ: Tι αλλάζει φέτος στα κοινωνικά επιδόματα – Αναλυτικά το ΦΕΚ

05.02.2020 08:20
Επίδομα παιδιού: Ανατροπή με την ημερομηνία καταβολής της τελευταίας φετινής δόσης - Media

 

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε χθες ο νόμος με τις αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα τον οποίο έφερε στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας.

Αυτός προβλέπει παρεμβάσεις στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στο επίδομα στέγασης, ενώ εισάγει το Επίδομα Γέννησης.

Όπως αναφέρει το capital.gr, πιο αναλυτικά, ο νέος νόμος προβλέπει πως :

· Από 1.1.2020 θεσπίζεται επίδομα γέννησης ύψους 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, εφόσον η μητέρα του ή ο πατέρας του ή το έτερο πρόσωπο, που ασκεί την επιμέλειά τους, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια και έχει την ιδιότητα:

– Έλληνα πολίτη,

– ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,

– πολίτη κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

– πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ή πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας,

– πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα έτη πριν από το έτος γέννησης του παιδιού.

Κατ’ εξαίρεση, για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας της παρούσας περίπτωσης, διαμένει μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι το ισοδύναμο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ.

· Όσον αφορά στο επίδομα στέγασης, ορίζεται ότι στις περιπτώσεις που το νοικοκυριό περιλαμβάνει ανήλικα μέλη, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση, αφενός, της εγγραφής τους σε σχολείο, αφετέρου, της πραγματικής φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το ανήλικο μέλος δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται  από το σχολικό έτος 2020-2021. Ο δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε έτη πριν από την υποβολή της αίτησης, όπως τούτο αποδεικνύεται από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό.

· Σχετικά  με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (το οποίο μετονομάζεται σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα)  προβλέπεται πως στις περιπτώσεις που το νοικοκυριό περιλαμβάνει ανήλικα μέλη, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής τους σε σχολείο, αφετέρου της πραγματικής φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το ανήλικο μέλος δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται το πρώτον από το σχολικό έτος 2020-2021.

Επίσης ο ίδιος νόμος προβλέπει μία σειρά άλλες παρεμβάσεις, όπως ότι :

· Η καταβολή των επιδομάτων, παροχών, οικονομικών και εισοδηματικών ενισχύσεων του ΟΠΕΚΑ πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα  (σ..σ και όχι πχ κάθε 2μηνο όπως ισχύει με τα επιδόματα τέκνων).

· Το επίδομα μακροχρόνια άνεργου καθίσταται αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ. Α. α’ και β’ βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα ή στα εισοδηματικά όρια για τη χορήγησή της.

· Κατ’ εξαίρεση, οι Δήμοι και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ίδρυση έως τεσσάρων νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής ή βρεφονηπιακής φροντίδας. Οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέχρι τις 31.12.2020.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:23