search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:25
MENU CLOSE

Credit Suisse: Κατασκοπευτικό θρίλερ και «φυγή» του Iβοριανού επικεφαλής

07.02.2020 11:46
Credit Suisse: Κατασκοπευτικό θρίλερ και «φυγή» του Iβοριανού επικεφαλής - Media

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Τιτζάν Τίαμ παραιτήθηκε ύστερα από τη μάχη εξουσίας που έδωσε με τον πρόεδρο Ουρς Ρόνερ στη δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα με αφορμή ένα καταστροφικό σκάνδαλο κατασκοπείας.

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Τίαμ θα αντικατασταθεί από τον Τόμας Γκοτστάιν, επικεφαλής των ελβετικών δραστηριοτήτων της τράπεζας. Η αποχώρησή του τερματίζει τη διαμάχη μεταξύ του Τίαμ και του Ρόνερ ύστερα από τις αποκαλύψεις ότι η τράπεζα παρακολουθούσε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της, γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα για την κουλτούρα της, αλλά και τον τρόπο διοίκησής της.

Το σκάνδαλο κατασκοπείας στην Credit Suisse ξέσπασε τον Σεπτέμβριο, όταν ο πρώην επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου Ικμπαλ Καν, αφού άρχισε να εργάζεται σε βασική ανταγωνίστρια της Credit Suisse, την UBS, ήρθε αντιμέτωπος με έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ που ακολουθούσε τον ίδιο και τη σύζυγό του στη Ζυρίχη.

Ωστόσο η αποχώρηση του Τίαμ δεν θα δώσει τέλος στην υπόθεση της Credit Suisse. Κάποιοι διεθνείς επενδυτές είχαν εκφραστεί υπέρ του διευθύνοντος συμβούλου στη διαμάχη με τον Ρόνερ και η ρυθμιστική αρχή της ελβετικής αγοράς διενεργεί έρευνα για τις παραλείψεις του διοικητικού συμβουλίου αναφορικά με τον Τίαμ και τα βασικά του στελέχη.

Η μετοχή της τράπεζας κατέγραψε νωρίτερα πτώση 3,7%

Το διοικητικό συμβούλιο της Credit Suisse ανακοίνωσε ότι ο Ρόνερ έχει τη στήριξή του προκειμένου να ολοκληρώσει τη θητεία του έως τον Απρίλιο του 2021.

Ο 57χρονος Τίαμ διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος το 2015, ενώ στο παρελθόν δεν είχε εργαστεί ποτέ σε τράπεζα. Στην Credit Suisse, το πρώην αφεντικό της Prudential επικεντρώθηκε στη μείωση κόστους, στον περιορισμό ρίσκου και την συρρίκνωση του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής προκειμένου να δοθεί περισσότερό βάρος στη διαχείριση πλούτου και την ενδυνάμωση του ισολογισμού της. Η μεταστροφή αυτή οδήγησε σε τρία χρόνια συνεχών ζημιών, αλλά η τράπεζα επέστρεψε σε κερδοφορία το 2018.

Αυτό που αρχικά η τράπεζα χαρακτήρισε αδίστακτη υπόθεση κατασκοπείας από τον τότε επιχειρησιακό διευθυντή Πιερ-Ολιβιέ Μπουέ έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς έγιναν γνωστές λεπτομέρειες και για άλλες περιπτώσεις παρακολούθησης.

Ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός ρυθμιστικός φορέας FINMA διενεργεί τη δική του έρευνα αφού η τράπεζα στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι είχε παρακολουθήσει και τον πρώην επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων Πέτερ Γκέρκε.

Αποχωρώντας, ο Τίαμ δήλωσε και πάλι ότι δεν γνώριζε τίποτα για την παρακολούθηση του Καν ούτε του Γκέργκε. «Δεν έχω γνώση της παρακολούθησης των δύο πρώην συναδέλφων», ανέφερε ο Τίαμ στην ανακοίνωση της Credit Suisse. «Χωρίς αμφιβολία δημιούργησε αναταραχή στην Credit Suisse και προκάλεσε ανησυχία και πόνο. Λυπάμαι που συνέβη αυτό και δεν έπρεπε ποτέ να γίνει».

Το σκάνδαλο κατασκοπείας κλιμάκωσε την ένταση μεταξύ του Τίαμ και του Ρόνερ, σύμφωνα με πρόσωπα προσκείμενα στην τράπεζα. Αυτή την εβδομάδα πολλοί μεγαλόμετοχοι της Credit Suisse υποσχέθηκαν να στηρίξουν τον Τίαμ, ωστόσο ο ίδιος πάσχιζε να εξασφαλίσει τη στήριξη του ευρύτερου διοικητικού συμβουλίου.

Το όνομα του Γκοτστάιν, επιφανούς επενδυτικού τραπεζίτη και διαχειριστή κεφαλαίων πριν αναλάβει τις ελβετικές δραστηριότητες της Credit Suisse, κυκλοφορούσε από αναλυτές ως πιθανού διαδόχου του Τίαμ. Θα είναι ο πρώτος Ελβετός που τίθεται επικεφαλής της Credit Suisse εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Η παραίτηση του Τίαμ, που ισχύει από τις 14 Φεβρουαρίου αφού θα έχουν ανακοινωθεί τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το τέταρτο τρίμηνο και το σύνολο του 2019, υποβλήθηκε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου χθες.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:23