search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:07
MENU CLOSE

Τι κρύβεται πίσω από την συζήτηση για τις αμβλώσεις

10.02.2020 06:42

 

Την εποχή που παγκοσμίως οι νέοι αποκτούν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται σεξουαλικά ,που το σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια γίνεται τρόπος ζωής  – ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την σύντροφο του Μπέτυ Μπαζιάνα είχαν επιλέξει αυτό τον δρόμο για να δημιουργήσουν την δική τους   οικογένεια – στην Ελλάδα του 2020 επανέρχεται το θέμα των αμβλώσεων!

Και πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς πόσο  τυχαία είναι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει από την εκκλησία και κάποιους κυβερνητικούς κύκλους σχετικά με  τις  αμβλώσεις  και  την ημέρα του αγέννητου παιδιού  την στιγμή που το  υπουργείο Παιδείας κατήργησε   την θεματική εβδομάδα από τα σχολεία όπου μεταξύ άλλων διδασκόταν  και το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής και την επανέφερε  μόνο μετά τον σάλο που προκλήθηκε.

.Μια γυναίκα έχει πολλούς λόγους να προχωρήσει σε  άμβλωση . Ένας από αυτούς είναι η επαγγελματική ανασφάλεια και η οικονομική δυσπραγία. Είναι εύκολα τα κηρύγματα όμως μια κυβέρνηση και ειδικά ένας πρωθυπουργός οφείλουν να αντιμετωπίσουν πρωτίστως το « μετά την γέννηση » περιβάλλον. Απελπιστικά λίγοι δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί ή πανάκριβοι ιδιωτικοί , ανασφάλιστη εργασία και απολύσεις γυναικών όταν κάνουν παιδί και πλέον και απολύσεις και εγκύων γυναικών.  Εκτός και αν πιστεύει κανείς σοβαρά ότι το επίδομα γέννας των 2000 ευρώ αντιμετωπίζει όλα τα παραπάνω. Ας ξεκινήσουν  λοιπόν από αυτά και μετά  έρχονται τα κηρύγματα από άμβωνες.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι  η επαναφορά της συζήτησης για τις άμβλωσης είναι ανεξόφλητα γραμμάτια του πρωθυπουργού προς την εκκλησία για την στάση της στις εκλογές και άλλοι  λένε ότι όλα αυτά τα πιστεύει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης  και  σιγά αλλά σταθερά προσπαθεί να τα  επιβάλει στην κοινωνία. Επικαλούνται μάλιστα  την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ   το Μάρτιο του 2019 στην   Βουλή για τη δημογραφική πολιτική  όπου εκεί είχε αναφερθεί μετ επιτάσεως στον «συγκλονιστικά μεγάλο αριθμό των εκτρώσεων».

Τότε στην  τοποθέτηση του  ,  πρωθυπουργός είχε σημειώσει  ότι οι εκτρώσεις εκτιμώνται περίπου στις 150.000 ετησίως οι περισσότερες από τις οποίες  αφορούν ζευγάρια που έχουν ήδη παιδιά και είχε  σημειώσει  ότι εάν μπορούσε έστω και το 10% αυτών των εκτρώσεων να αποφευχθεί, θα είχαμε παραπάνω γεννήσεις από ζευγάρια που μπορούν να υποστηρίξουν παιδιά και θέλουν παιδιά.

Το παράδοξο της ιστορίας είναι ωστόσο ότι είχε συνδέσει το δημογραφικό με το «κεντρικό αίτημα όλων των Ελλήνων για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Η όλη συζήτηση αν δεν είναι αποπροσανατολιστική – για άλλους λόγους- είναι σίγουρα αναχρονιστική.  Γυρνάει την Ελλάδα την περίοδο του 1980 όπου το θέμα των εκτρώσεων ήταν  βασικό θέμα διεκδίκησης  του φεμινιστικού κινήματος.

Ο πρώην  υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σε δήλωση του μπαίνοντας στην ουσία της υπόθεσης έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν και θύμισε σε όσους  έχουν ξεχάσει  στις τολμηρές αποφάσεις που είχε πάρει η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Υγείας Γιώργος Γεννηματάς γι αυτό το θέμα .

«Οι εκτρώσεις, έγκλημα κατά εμβρύων όντων. Το δικαίωμα της γυναίκας να διακόπτει την κύηση, καταστροφικό για το έθνος». Αυτά -και άλλα πολλά βέβαια- έλεγαν οι βουλευτές της ΝΔ στο Κοινοβούλιο το 1986, όταν ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, μετά από μεγάλους αγώνες του γυναικείου κινήματος, εισηγούνταν τον ν. 1609/1986, που νομιμοποιούσε το δικαίωμα της γυναίκας να διαχειρίζεται το σώμα της και έκλεινε την πόρτα στις επικίνδυνες, συχνά ακόμη και θανατηφόρες, εκτρώσεις που γίνονταν σε υπόγεια, από ψευτογιατρούς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ..

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ίδια η ζωή έχει ξεπεράσει τις αντιλήψεις  της ΝΔ και γι αυτό το θέμα των αμβλώσεων  έχει ξεσηκώσει  θύελλα αντιδράσεων. Όχι μόνο από τον προοδευτικό χώρο αλλά και από τους ψηφοφόρους της ΝΔ   καθώς σε εσωκομματικό επίπεδο  πολλοί  επέλεξαν τον  Κυριάκο Μητσοτάκη για τις φιλελεύθερες απόψεις του  και όχι για την βαθειά  δεξιά αντίληψη του.

Εκτός αν στα πλαίσια της αριστείας και  της ιδεολογικής καθαρότητας της  συντηρητικής παράταξης κάποιοι νομίζουν στην ΝΔ – όπως η κ. Κεραμέως που πρωτοστατεί  σ αυτή την κατάσταση-ότι στον χώρο τους δεν   υπάρχουν γυναίκες που έχουν κάνει έκτρωση  ή   άντρες και γυναίκες  που επιλέγουν συντρόφους του ιδίου φύλλου και αντιδρούν σε όλες αυτές τις αναχρονιστικές ενέργειες. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59