search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:24
MENU CLOSE

Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας…

10.02.2020 09:15
Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ

 

Έρχονται Χριστούγεννα,  στολίζονται με κάτι γιορτινά φωτάκια οι δρόμοι,  ξεσηκώνεται το φεϊσμπουκιανό σύμπαν καθώς προσβάλεται η αισθητική της παντεποπτεύουσας κοινότητας. 

Παρουσιάζεται το λογότυπο για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, ακολουθεί ένας αισθητικός ξεσηκωμός. Τα ίδια θα συμβούν σε λίγες μέρες  όταν παραδοθεί στο κοινό η αναμορφωμένη πλατεία Ομονοίας. 

Η εξειδικευμένη διαμαρτυρία έχει άλλη χάρη. Δηλώνει καλλιέργεια, βαθύτατη παιδεία και γνώση, προσδίδει μια κλάση. Ότι είναι δωρεάν εξαντλείται. Μόνο η γνώμη μας παραμένει ανεξάντλητη  επί ορατών και αοράτων. Μια γνώμη την έχουμε  πάντα εύκαιρη στο τσεπάκι για κάθε περίσταση.   

Αυτή τη σπουδή της γνώμης μερικοί βιάζονται να την αποδώσουν στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει με άλλους λαούς αλλά για τον υπερούσιο λαό των Ελλήνων η γνώμη – επίκριση είναι στην άκρη της γλώσσας. 

Το σύμπτωμα του ξερόλα προϋπάρχει καθώς αποτελεί εθνικό κληρονομικό χάρισμα. Πόσες φορές ο λαός μας δεν ήρθε σε ακαδημαϊκή σύγκρουση για συνταγματικές λεπτομέρειες  καθώς όλοι είναι εξειδικευμένοι συνταγματολόγοι. Πόσες διαμάχες δεν έγιναν για την σωστή ιατρική αγωγή που έπρεπε να ακολουθήσει ο Αντρέας στην περίοδο της βαριάς του ασθένειας; Από τις στολές της πάλαι ποτέ Ολυμπιακής αεροπορίας έως τα γλυπτά που κοσμούσαν τις πλατείες  η κατάκριση  είχε την τιμητική της.      

Ως λαός η επίκριση, η άρνηση, η απόρριψη αποτελούν τις βάσεις της συνείδησης μας. Πέραν αυτού είναι πραγματικά άξιο διερεύνησης ο λαός της αντιπαροχής, των αυθαιρέτων, της οικοδομικής ασυδοσίας, της φορμάικα και του λουτροκαμπινέ, ο λαός του μπιντέ, για να θυμηθούμε το Μάριο Χάκκα, διαθέτει κατά τα άλλα  αισθητικές ευαισθησίες. 

Ο λαός που αδυνατεί  να ξεχωρίσει Παρθενώνα και Ακρόπολη, αλλά θεωρεί τον εαυτό του βέρο πατριώτη και την πατρίδα (χωροταξικά)  κτήμα του, έχει αισθητική συνείδηση, λόγο και άποψη πρώτης γραμμής. Προφανώς αν το λογότυπο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είχε ένα τσαρούχι θα έχαιρε σίγουρα περισσότερο της εκτιμήσεως του φιλόκαλου κοινού.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:23