search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:56
MENU CLOSE

Πέντε λαχανικά που προστατεύουν από τον καρκίνο

19.02.2020 06:35
Το λαχανικό που προστατεύει τον οργανισμό και μας... προσθέτει χρόνια! (Photo) - Media

 

Η μεγάλη κατανάλωση αυτών των λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών καρκίνων, καθώς είναι πλούσια σε θειούχες ουσίες, που προκαλούν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων μέσω διαφόρων μηχανισμών

Τα λαχανικά της οικογένειας allium περιλαμβάνουν το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το σχοινόπρασο και το πράσινο κρεμμυδάκι. Αυτά τα λαχανικά χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο τόσο σε απλές καθημερινές συνταγές όσο και στην γκουρμέ μαγειρική. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί και για ιατρικούς λόγους επειδή έχουν αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αντιθρομβωτική δράση, ενισχύουν το ανοσοποητικό σύστμα και συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων και της γλυκόζης στο αίμα. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές μελετούν εκτεταμένα και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αυτών των λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών καρκίνων. Αυτά τα επιδημιολογικά ευρήματα υποστηρίζονται από στοιχεία εργαστηριακών ερευνών. Η συγκεκριμένη οικογένεια λαχανικών είναι πλούσια σε θειούχες ουσίες, που προκαλούν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Ειδικότερα, αυτές οι βιοχημικές ουσίες εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου στα αρχικά στάδια, όταν αλλαγές στο DNA φυσιολογικών κυττάρων οδηγούν στη νόσο. Επιπλέον, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την ανάπτυξη των όγκων.

Συστατικά στο εκχύλισμα του σκόρδου (συνδυαστικά ή μεμονωμένα) εμποδίζουν την αγγειογένεση (τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων για τη θρέψη των καρκινικών κυττάρων) και προλαμβάνουν τη μετάσταση.

Συστάσεις

  • Προσθέστε συχνά σκόρδο στα φαγητά σας.
  • Λιώστε το σκόρδο, ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και ανακατέψτε τα με λίγο λάδι, ώστε οι βιοενεργές ουσίες τους να απορροφώνονται πιο εύκολα.
  • Κόψτε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα πράσα, σοτάρετέ τα με λίγο ελαιόλαδο κα ισυνδυάστε με λαχανικά στον ατμό, με ρύζι ή με οποιοδήποτε άλλο πιάτο. Ωμό, το ψιλοκομμένο ή τριμμένο σκόρδο μπορείτε να προστεθεί σε βούτυρο καλής ποιότητας από ζώα ελευθέρας βοσκής ή στο ελαιόλαδο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:56