search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:58
MENU CLOSE

Αρθρίτιδα ώμου: Ασκήσεις που θα σας σώσουν

27.02.2020 14:15
Αρθρίτιδα ώμου: Ασκήσεις που θα σας σώσουν - Media

 

Η αρθρίτιδα του ώμου είναι μια πάθηση που μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την καθημερινή ζωή κάθε ανθρώπου.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας, προκαλώντας τους δυσκολία στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες και παρατηρείται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο όρος αρθρίτιδα λοιπόν χρησιμοποιείται για να εκφράσει τη δυσλειτουργία μιας άρθρωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη βλάβη, με κύριο χαρακτηριστικό την καταστροφή του υαλοειδούς χόνδρου, δηλαδή του ιστού που καλύπτει τις επιφάνειες των οστών στην άρθρωση και επιτρέπει την κίνηση χωρίς πόνο.

Συμπτώματα:

  • Πόνος
  • Περιορισμός των κινήσεων του ώμου
  • Τρίξιμο που ακούγεται κατά τις κινήσεις του ώμου
  • Φλεγμονή στην περιοχή της άρθρωσης (κοκκίνισμα, πρήξιμο, αύξηση τοπικά της θερμότητας, πόνος)

Οι ειδικοί συστήνουν ότι τα άτομα με αρθρίτιδα θα πρέπει να καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για να παραμείνουν δραστήριοι και να γυμνάζονται, ακόμα κι αν αυτό τους φαίνεται αρχικά δύσκολο. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα αποφεύγουν την κίνηση λόγω δυσφορίας, αλλά αυτό στην ουσία αντενδείκνυται. Έτσι, σύμφωνα με έρευνες, η κίνηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη λίπανση των αρθρώσεων με αρθρικό υγρό, ενώ παράλληλα ανακόπτει τη φλεγμονή, αυξάνει την ενέργεια, ανεβάζει τη διάθεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Κέντρο Αρθρίτιδας, η άσκηση – ως γνωστόν – είναι μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για την αρθρίτιδα.

Προτεινόμενες ασκήσεις:

Pushups στον τοίχο: Τα push ups είναι ιδανική εκγύμναση για το άνω μέρος του σώματος (χέρια, ώμοι και το άνω μέρος της πλάτης) και τον κορμό. Στόχος σας είναι να κάνετε 10-15 στη σειρά, ολοκληρώνοντας 2-3 σετ ημερησίως. Εάν χρειάζεστε στήριξη, ακουμπήστε στον τοίχο και σταθείτε σε κάποια απόσταση από τον βραχίονα. Με τα χέρια πάνω στον τοίχο στο ύψος των ώμων, λυγίστε τους αγκώνες και χαμηλώστε το πάνω μέρος του σώματος προς τον τοίχο. Κρατηθείτε για μερικά δευτερόλεπτα αν μπορείτε, στη συνέχεια, κάντε σιγά-σιγά πίσω για να ισιώσετε τα χέρια.

Ανάταση βραχίονα στο πλάι: Καθίστε σε μια καρέκλα με την πλάτη σε ευθεία θέση, κρατήστε ελαφρά βάρη σε κάθε χέρι (περίπου 1,5 έως 4,5 κιλά το καθένα). Περιστρέψτε τα χέρια σας έτσι ώστε οι αντίχειρές σας να κοιτούν προς τα έξω. Ανασηκώστε απαλά τα χέρια σας προς τα πλάγια έτσι ώστε να είναι παράλληλα με το έδαφος∙ κάντε μια παύση και σιγά-σιγά κατεβάστε τα χέρια σας. Επαναλάβετε περίπου 15 φορές, ολοκληρώνοντας 2-3 σετ.

Κολύμβηση, Pool Walking & Water Aerobics: Οι ασκήσεις στο νερό και η κολύμβηση συμβάλλουν στη μείωση του πόνου και την ακαμψία των αρθρώσεων που σχετίζονται με την ΟΑ, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη μυϊκή δύναμη και λειτουργικότητα. Περπατήσετε στο ρηχό μέρος μίας πισίνας για περίπου 20-30 λεπτά και κάντε αεροβική γυμναστική. Το νερό ενισχύει την αντίσταση, κάνοντας τους μύες να λειτουργούν πιο εντατικά. Τα μαθήματα water aerobic ή το water walking σε πισίνα βοηθάει πολύ!

Pilates: Το Pilates είναι μια μορφή εκγύμνασης που βοηθά και γυμνάζει χωρίς εντάσεις. Πολλές ασκήσεις Pilates συνιστώνται από τους φυσικοθεραπευτές και περιλαμβάνουν το Roll Downs (ακουμπάμε το πηγούνι στήθος, τραβάμε την κοιλιά και διπλώνουμε τα πόδια), το Reclined Twists (θέση στο πλάι και μεταφορά των ποδιών από τη μία πλευρά στην άλλη) και βασικά ροκανίσματα.

Τι να προσέξετε:

  • Μην βιάζεστε σε οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα. Εάν προηγουμένως ήσασταν αδρανείς ξεκινήστε με το περπάτημα, το ποδήλατο και μερικές χαλαρές ασκήσεις σωματικού βάρους.
  • Αποφύγετε οποιαδήποτε άσκηση που επιδεινώνει την αρθρίτιδα. Ασκήσεις, όπως τζόκινγκ ή τρέξιμο, είναι εντάξει. Όλα αυτά εξαρτώνται πραγματικά από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, από τον τρόπο που ανταποκρίνεστε στη δραστηριότητα και από ό, τι σας έχει συμβουλέψει ο γιατρός σας. Αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί ή επιδεινώνει τα συμπτώματα.
  • Προετοιμαστείτε και τελειώστε την προπόνησή σας με τον σωστό τρόπο. Πάντα φροντίστε να κάνετε σωστή προθέρμανση και να κάνετε τις απαραίτητες διατάσεις μετά από μια άσκηση. Εφαρμόστε πάγο για να μειώσετε οποιοδήποτε πόνο στις αρθρώσεις ή πρήξιμο μετά την προπόνηση.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15