search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:14
MENU CLOSE

Έβρος: Ένταση στο τελωνείο στις Καστανιές – Κύματα προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία (Live)

28.02.2020 12:16
Έβρος: Ένταση στο τελωνείο στις Καστανιές - Κύματα προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία (Live) - Media

 

Ένταση σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στο συνοριακό φυλάκιο στις Καστανίες Έβρου, όπου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 400 πρόσφυγες προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα. Αστυνομικοί εμπόδισαν την είσοδο στους πρόσφυγες με αποτέλεσμα να δυναμιτιστεί προσωρινά το κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Στο μεταξύ, ήδη έχουν κοπεί τα ρεπό και έχουν ανακληθεί οι άδειες των αστυνομικών της περιοχής λόγω της κατάστασης αυξημένης επιφυλακής. Σύμφωνα με το Evros-news.gr, και οι Συνοριοφύλακες που έχουν ως κύρια αποστολή την αντιμετώπιση του προσφυγικού ενημερώθηκαν πως κόβονται τα προγραμματισμένα τους ρεπό και ανακαλούνται οι άδειες τους.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ενημερώσει σχετικά και την καγκελάριο Μέρκελ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Τουρκική προβοκάτσια

Εν τω μεταξύ, Τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως η Ελλάδα απέτρεψε ομάδα προσφύγων να περάσει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, φράζοντας τον δρόμο τους με… ένα λεωφορείο!

Άλλα μέσα ενημέρωσης μάλιστα κάνουν λόγο πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η Αστυνομία στη μεθόριο έκανε χρήση βομβίδων κρότου – λάμψης.
 

Ωστόσο ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ ανέφερε μέσω Twitter πως η κυβέρνηση Ερντογάν οργάνωσε μεταφορά προσφύγων με λεωφορεία από καταυλισμούς της Κωνσταντινούπολης προς τα σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, υπό το άγρυπνο βλέμμα μέσων ενημέρωσης φίλα προσκείμενων στο καθεστώς της Άγκυρας.
 

Κυβέρνηση: Θα κάνουμε ο,τιδήποτε για να μην περάσουν

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αυστηροποιούνται τα μέτρα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα προκειμένου να αποτραπούν οι παράνομες είσοδοι μεταναστών. «Υπάρχει πίεση και στις νόμιμες εισόδους από μετανάστες. Δεν κλείνουμε τα σύνορα ώστε να μπορούν να περάσουν οι νόμιμοι. Τα σύνορα στεγανοποιούνται, αλλά δεν κλείνουν. Ωστόσο, θα κάνουμε ο,τιδήποτε για να μην περάσουν οι παράνομοι», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα».

Στον Έβρο Χρυσοχοΐδης-Α/ΓΕΕΘΑ, στα νησιά ο Πλακιωτάκης

Από τον Έβρο όπου βρίσκεται μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο,ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε:

«Επισκεπτόμαστε σήμερα τον Βόρειο Έβρο και όχι μόνο, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον κ. Φλώρο, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους, ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Πρέπει να σας πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ στην περιοχή του Έβρου, έχουν κάνει μια πολύ σπουδαία εθνική δουλειά, σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των συνόρων και μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, συνεργαζόμενες καθημερινά οι υπηρεσίες, παράγουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, τις ευχαριστίες μας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛΑΣ, που με τη δράση τους, τη δουλειά τους, καθημερινά καθιστούν τα σύνορά μας ασφαλή. Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων. Το γεγονός δηλαδή, ότι δυστυχισμένοι άνθρωποι συσσωρεύονται στα σύνορά μας, εκβιαστικά, να μπούνε μέσα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.
 
Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι’ αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.
 
Θα είμαστε παρόντες, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη φρούρηση των συνόρων μας. Δυνάμεις, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, του Ελληνικού Στρατού, δυνάμεις από την Ελληνική Αστυνομία, απ’ όλη την Επικράτεια, ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες εδώ υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη η φύλαξή τους».

Τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου επισκέπτεται από σήμερα εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη. Ο υπουργός θα επισκεφθεί αρχικά τη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα μεταβεί με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης σε Χίο και Σάμο.

Και στα τρία νησιά ο υπουργός θα επιθεωρήσει τις τοπικές λιμενικές αρχές, ενώ θα έχει συνάντηση με τα στελέχη του λιμενικού σώματος για το θέμα του προσφυγικού και την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Ήδη με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι λιμενικές αρχές και των τριών αυτών νησιών ενισχύονται από σήμερα. 

Πρόσφυγες κατευθύνονται στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το πρωί, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης της Τουρκίας στο Reuters πως δεν θα εμποδίζουν πλέον τους Σύρους πρόσφυγες να περνούν στην Ευρώπη, τουρκικά Μέσα δημοσίευσαν εικόνες με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα.

Ειδικότερα, το DHA στον λογαριασμό του στο Twitter δημοσιεύει βίντεο με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα με τα πόδια και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου να λένε «Yunanistan», δηλαδή Ελλάδα.

Σύμφωνα με το DHA περίπου 400 πρόσφυγες ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται στην Αδριανούπολη, στο άκουσμα της είδησης άρχισαν να περπατούν μέχρι τα σύνορα για να περάσουν στην Ελλάδα.

yeni
 

yeni1

 

yeni2

Πηγή φωτογραφιών: yenisafak.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:14