search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:28
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Συνεχίζουν να εξαϋλώνονται δείκτες και αποτιμήσεις

06.03.2020 17:04
Κέρδη με το ζόρι στο Χρηματιστήριο - Media

 

Έντονα πτωτική ήταν και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στον απόηχο και της ανακοίνωσης για δεκατέσσερα νέα κρούσματα στην χώρα, με το Χ.Α. να συνεχίζει να υπεραποδίδει σε απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών και δεν υπάρχει, πλέον, αναλυτής, που να μπορεί να προβλέψει, που θα εκτονωθεί το σε πλήρη εξέλιξη πτωτικό κύμα.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η παραμονή του τζίρου υψηλότερα από το όριο των 100 εκατ. ευρώ, οι χωρίς διάκριση πωλήσεις σε όλο το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, η απόλυτη επικράτηση των πωλητών στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η εικόνα πλήρους εγκατάλειψης για τους τίτλους των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ενώ συνεχίστηκαν οι επιθετικές πωλήσεις και στην αγορά ομολόγων.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -14,92%, Εθνική -10,56%, Eurobank -13,13%, Πειραιώς -7,28%).

Το κλίμα επιδεινώθηκε και από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Πιο συγκεκριμένα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία από την πορεία της οικονομίας το 4ο τρίμηνο. Με βάση τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2018 αύξηση μόλις 1%. Τα δεδομένα αυτά διαμορφώνουν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,9% του ΑΕΠ, επίδοση αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αλλά και τις αναθεωρημένες προβλέψεις διαφόρων φορέων για υπέρβαση ακόμα και του 2%”.

Από την άλλη, τα πρώτα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό στην οικονομία ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν τα συναρμόδια υπουργεία, πιθανότατα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, “πρώτα στη λίστα φαίνεται πως θα είναι μέτρα αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, δεν υπάρχει τίτλος που να διασώθηκε από το “sell off”, έστω αμετάβλητος.

Οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για Aegean Airlines (-6,04%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-10,09%), ΔΕΗ (-14,23%), Motor Oil (-8,23%), TITC (-6,44%) και Σαράντη (-6,51%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 684,74 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 5,96%.

Ο τζίρος στα 123 εκατ., από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Κάθε πρόβλεψη, για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και πολλά θα κριθούν από την πορεία των διεθνών αγορών και τις εξελίξεις στα μέτωπα του κορωνοϊού και του μεταναστευτικού προβλήματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:28