search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:08
MENU CLOSE

Κατηφές: Ένα όμορφο και εύκολο λουλούδι για το μπαλκόνι μας

10.03.2020 17:10
Κατηφές: Ένα όμορφο και εύκολο λουλούδι για το μπαλκόνι μας - Media

 

Ο κατηφές ή ταγέτης είναι ένα ετήσιο καλλωπιστικό φυτό, με καταγωγή από το Μεξικό, γνωστό για τα πλουμιστά κίτρινα άνθη του. Ανθίζει την άνοιξη και η πλούσια ανθοφορία του μπορεί να διαρκέσει ως και τις αρχές του χειμώνα. Φυτεύεται σε παρτέρια, βραχόκηπους, γλάστρες και ζαρντινιέρες για να προσθέσει χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι.

Ο κατηφές είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό, καθώς αναπαράγεται εύκολα με σπόρο, δε χρειάζεται πολλή φροντίδα και αντέχει το δυνατό ήλιο του μεσογειακού καλοκαιριού. Επίσης, δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες.

Χαρακτηριστικά: Το φυτό έχει συνήθως ποώδες, με ύψος 20-90 εκ., αναλόγως ποικιλίας, και διάμετρο 20-50 εκ. Τα άνθη του είναι κίτρινα, πορτοκαλί ή κεραμιδί και τα φύλλα του πυκνά και σκούρα πράσινα. Η ανάπτυξή του είναι αρκετά γρήγορη.

Σπορά: Σπέρνουμε σπόρο το Μάρτιο, σε σπορείο ή απευθείας στο χώμα, σε ηλιόλουστη απάνεμη θέση. Πριν τη σπορά, μπορούμε να προσθέσουμε λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη γερού ριζικού συστήματος.

Απαιτήσεις: Ο κατηφές αγαπάει το έντονο ηλιακό φως και προσαρμόζεται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών. Είναι φυτό που προτιμά τη ζέστη, άνω των 15°C, και δεν αντέχει το ψύχος. Ποτίζουμε συχνά, κάθε 4-5 μέρες την άνοιξη και κάθε 1-2 μέρες το καλοκαίρι. Λιπαίνουμε 1 φορά το μήνα στον κήπο, ή κάθε 15 μέρες στη γλάστρα, για να ενισχύσουμε την ανάπτυξή του. Αποφεύγουμε τα αζωτούχα λιπάσματα γιατί δίνουν ώθηση στο φύλλωμα αντί της άνθησης. Επίσης, καλό είναι να διακόπτουμε τη λίπανση αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 30°C.

Ασθένειες: Ο κατηφές μπορεί να προσβληθεί από ωίδιο, σκωρίαση και τετράνυχο. Δοκιμάζουμε να ξεπλύνουμε το φυτό με διάλυμα οινοπνεύματος και πράσινου σαπουνιού σε νερό. Αν δεν καταφέρουμε να εξολοθρεύσουμε τα έντομα, προμηθευόμαστε το κατάλληλο εντομοκτόνο. Όταν ποτίζουμε, φροντίζουμε να μη βρέχουμε τα φύλλα, για να αποφύγουμε τυχών μυκητολογικές προσβολές.

Χρήσιμες πληροφορίες:

  • Αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη του για να τονώσουμε την ανθοφορία του.
  • Μπορούμε να συλλέξουμε σπόρο για την επόμενη χρονιά, αν ανοίξουμε στη μέση ένα ξερό άνθος.
  • Αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, ο κατηφές μπορεί να διακόψει για 1-2 εβδομάδες την ανθοφορία του. Μην ανησυχήσετε, καθώς θα επανέλθει σύντομα.
  • Οι ρίζες του έχουν εντομο-απωθητικές ιδιότητες και γι’ αυτό, μπορεί να φυτευτεί μαζί με βασιλικό δίπλα σε ντοματιές, κολοκυθιές, φράουλες, κλπ. για να τα προστατεύσει από τα έντομα του εδάφους.
  • Βοηθά στην επικονίαση των λαχανικών, καθώς προσελκύει τις μέλισσες.
  • Είναι ασφαλές φυτό για ανθρώπους και κατοικίδια ζώα.
  • Στο Μεξικό, το λουλούδι του κατηφέ θεωρείται ως το λουλούδι των νεκρών και χρησιμοποιείται σε στολισμούς τη Μέρα των Νεκρών (Dia de los Muertos).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:07