search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:21
MENU CLOSE

Wall Street: Κατρακύλα δίχως φρένο, στο έλεος της «πανδημίας»

11.03.2020 17:53
Wall Street: Κατρακύλα δίχως φρένο, στο έλεος της «πανδημίας» - Media

 

Βυθίζεται η Wall Street μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει «πανδημία» τον κορωνοϊό. Η Wall Street «παλεύει» με την ταχεία εξάπλωση του κορωναϊού καθώς και με την αβεβαιότητα γύρω από μια δημοσιονομική απάντηση που θα εμποδίσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Στις 19:46 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης διολισθαίνει κατά 5,22% ή 1.304,92 μονάδες και διαμορφώνεται στις 23.713,24 μονάδες. Ο δείκτης εταιριών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχωρεί κατά 372,32 μονάδες 4,46% στις 7.971,94 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500, που αντιπροσωπεύει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις στη Wall Street, καταγράφει πτώση 136,14 μονάδων -4,72% και διαμορφώνεται στις 2.746,09 μονάδες. 

«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί “πανδημία”», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».

Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του κορονοϊού δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του.

Ο Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».

Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.

Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα με βοήθεια στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις που θα διοχετεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει φορολογικές ελαφρύνσεις, εγγυήσεις δανείων, αποζημιώσεις εργαζομένων για απώλειες αμοιβών, βοήθεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και υποστήριξη αεροπορικών εταιριών, ξενοδοχείων και άλλων ταξιδιωτικών επιχειρήσεων.

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού είχαν αρχικά υποτιμηθεί διεθνώς, είπε ο Μνούτσιν σε υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κατάσταση μοιάζει με «τυφώνα», είπε, και είναι σημαντικό το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα.

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για ένα σχέδιο κινήτρων με το Κογκρέσο εντός 48 ωρών, πρόσθεσε.

Είπε πως πεποίθηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι πως εταιρίες των ΗΠΑ πρέπει να προστατεύονται, όχι να διασώζονται.

Ο Μνούτσιν είπε ακόμη ότι οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών εξετάζουν διάφορες ενδεχόμενες βραχυπρόθεσμες ενέργειες, αλλά πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για επέμβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές.

«Δεν θεωρούμε πως υπάρχει ανάγκη για επέμβαση στις αγορές», είπε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και σημείωσε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει ήδη διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά.

«Η Fed [Ομοσπονδιακή Τράπεζα] έχει ήδη ενεργήσει σημαντικά διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά», είπε, και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ.

“Οι αγορές φαίνεται να απογοητεύονται από το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος δεν δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με τη δημοσιονομική του απάντηση στον κοροναϊό”, δήλωσε ο Brian Gardner, πολιτικός αναλυτής στην KBW. 

Οι κεντρικές τράπεζες ενήργησαν επίσης για να περιορίσουν την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Η Τράπεζα της Αγγλίας την Τετάρτη μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,25%. Η κίνηση ακολουθεί μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Federal Reserve στις αρχές του μήνα.

Η αβεβαιότητα γύρω από τα δημοσιονομικά, σε συνδυασμό με τη μείωση της ταξιδιωτικής ζήτησης και των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωναϊού, άσκησαν πιέσεις στις αεροπορικές εταιρείες και στα κρουαζιερόπλοια. Η American, η Delta, η United και η JetBlue έπεσαν τουλάχιστον κατά 5,8%. Η Norwegian Cruise Line και η Carnival μειώθηκαν κατά 16,5% και 11,7% αντίστοιχα.

Η βουτιά της Τετάρτης ήρθε μετά τα απότομα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης. Ο Dow Jones ενισχύθηκε με περισσότερες από 1.100 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έπιασε τις καλύτερες επιδόσεις από τις 26 Δεκεμβρίου 2018.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:21