search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:24
MENU CLOSE

Σοκάρει Αμερικανός λοιμωξιολόγος: Η πανδημία θα διαρκέσει έξι μήνες – Είμαστε μόλις στην αρχή

21.03.2020 10:19
Σοκάρει Αμερικανός λοιμωξιολόγος: Η πανδημία θα διαρκέσει έξι μήνες - Είμαστε μόλις στην αρχή - Media

 

«Είμαστε μόλις στην αρχή όσον αφορά στον πόνο και τους θανάτους που έχουν προκληθεί» από τον κορονοϊό επισημαίνει ο Μάικλ Όστερχολμ, αμερικανός λοιμωξιολόγος, επισημαίνοντας ότι η πανδημία θα διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες. 

Μιλώντας στους ακροατές του podcast Joe Rogan Experience, ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικών Αντιμετώπισης Μολυσματικών Ασθενειών (CIDRAP) του Πανεπιστημίου της Μινεσότα εξήγησε ότι «η κατάσταση αυτή θα εξελιχθεί τους ερχόμενους μήνες» και ανέφερε ότι τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο είναι μάλλον απίθανο να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού που δυνητικά «ίσως αποδειχθεί 10-15 φορές χειρότερος από τη χειρότερη εποχική γρίπη».

Ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος είχε προειδοποιήσει από το 2005 ότι ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πανδημία και επανέλαβε προ τριετίας μέσα από το βιβλίο του “Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs.” την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα.

«Γάντια και μάσκες δεν προσφέρουν επαρκή προστασία»

Στη συνέντευξή του που παραχώρησε υποστήριξε ακόμη πως η χρήση γαντιών και μασκών δεν προσφέρει ιδιαίτερη προστασία. «Όλη αυτή η ιστορία με τα χέρια κι ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε το πρόσωπο, πιθανώς δεν είναι αυτός ο κύριος τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού. Τα στοιχεία είναι πολύ αδύναμα ότι μεταδίδεται κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι «αναπνέοντας απλώς τον αέρα» είναι πιθανώς ο πρωταρχικός τρόπος εξάπλωσης του κορονοϊού.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι χειρουργικές μάσκες δεν μπλοκάρουν την είσοδο αερομεταφερόμενων σωματιδίων από τη μύτη και το στόμα, αλλά εξήρε τις ωφέλειες από τη χρήση ειδικών μασκών, που όμως δεν κυκλοφορούν σε επαρκή αποθέματα στην αγορά.

Ο δρ Όστερχολμ χαρακτήρισε κακή ιδέα η επιβολή καραντίνας σε κρουαζιερόπλοια επειδή μέσω των κλιματιστικών ανακυκλώνεται ο ίδιος αέρας. Τόνισε δε ότι δεν πιστεύει, όπως υποστηρίζουν ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας, ότι ο κορονοϊός χρησιμοποιείται ως βιολογικό όπλο. «Αυτό το πράγμα είναι σαφές ότι πέρασε από ένα ζωικό είδος στον άνθρωπο πιθανώς την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου», είπε.

Η μάχη κατά του κορωνοϊού θα είναι γεμάτη προκλήσεις «αλλά θα το ξεπεράσουμε», ανέφερε.

Όσο μεγαλύτερο διάστημα κυκλοφορεί ο κορονοϊός, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα μολυνθούν, αλλά «υπάρχει κι η θετική πλευρά ότι θα αναπτύξουν αντιστάσεις στον COVID-19. Πιθανώς θα πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει», πρόσθεσε, αναφέροντας πως θα αργήσει ακόμη η ανάπτυξη εμβολίου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:23