search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:27
MENU CLOSE

Μεγάλο πλήγμα για εφημερίδες-περιοδικά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2118
24-3-2020
24.03.2020 14:04
Αυτά είναι τα πρωτοσέλιδα των Σαββατιάτικων εφημερίδων  - Media

 

Τεράστιος είναι o αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στις πωλήσεις των εφημερίδων και των περιοδικών.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ζητήθηκε από τους πολίτες να «μείνουν σπίτι», οι πωλήσεις κατέρρευσαν. Παράλληλα, οι αθλητικές εφημερίδες δεν έχουν κανένα ρεπορτάζ ή θέμα, αφού έχουν αναβληθεί όλες οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Επιπλέον, η βασική πηγή εσόδων όλων των εντύπων, οι διαφημίσεις, έχουν μειωθεί δραματικά και αρκετά σημεία πώλησης εφημερίδων έκλεισαν.

Φυσικά, ο κορωνοϊός ήταν το «κερασάκι στην τούρτα», καθώς τα έντυπα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης από τον καιρό της κρίσης.

Με αυτό το σκεπτικό, αρκετοί εκδότες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση ζητώντας μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του Τύπου. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας πραγματοποίησε συναντήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις εκδοτών και δημοσιογράφων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο να δοθούν στις εφημερίδες τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί για το 2019, κάτι που είχε ζητήσει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Η άμεση οικονομική ενίσχυση για τις εφημερίδες αφορά το 2020 και η διανομή της θα αποφασιστεί από τη γνωμοδοτική επιτροπή, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις «Τυπολογίες», το αρμόδιο υπουργείο ζήτησε να κατατεθεί πρόταση από τους εκπροσώπους των ενώσεων συντακτών.

Η επιτροπή που θα διανέμει τα κονδύλια στις εφημερίδες για το 2020 θα αποτελείται από επτά άτομα και συγκεκριμένα από δύο εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων, δύο από τις εκδοτικές ενώσεις και τρεις από το υπουργείο. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να ορίσει ως εκπρόσωπο της Ενώσεως στην ειδική γνωμοδοτική επιτροπή Ενίσχυσης Τύπου την Κατερίνα Δασκαλάκη. Η Kατερίνα Δασκαλάκη είναι η πρώτη γυναίκα διευθύντρια εφημερίδας («Μεσημβρινή») και ευρωβουλευτής, ενώ κατά το παρελθόν είχε καταθέσει προτάσεις για τη δεοντολογία και το μέλλον του Τύπου στην Ευρωβουλή και την ΕΣΗΕΑ.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) ζήτησε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα άμεση αναστολή κατάθεσης ΦΠΑ των πωλήσεων, αναστολή της εξυπηρέτησης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, και άμεση ενίσχυση απευθείας σε μισθοδοσία προς εργαζομένους για το χρονικό διάστημα της ισχύος των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού.

Επίσης, ζήτησε να προχωρήσει στην επιλογή των προς ενίσχυση εφημερίδων, να παραμείνουν ανοικτά τα περίπτερα και να πωλούνται εφημερίδες και στα σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, το τελευταίο εισακούστηκε, καθώς με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη θα υποχρεώνονται τα σούπερ μάρκετ να πωλούν και εφημερίδες.

Από την πλευρά τους, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΠΕΙΡΑΣ) και ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) κατέθεσαν πρόταση για ένταξη των ραδιοφωνικών σταθμών και των ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με επιστολή του ΣΗΠΕ προς το αρμόδιο υπουργείο, απαιτείται στήριξη του δικτύου διανομής των εφημερίδων της περιφέρειας και των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο. Παράλληλα, ζητά την ταχύτερη υλοποίηση των μέτρων στήριξης του Τύπου. Για την προστασία θέσεων εργασίας προτείνει επιδότηση ανάλογη με το είδος της απασχόλησης, δηλαδή αν είναι πλήρης η απασχόληση, ημιαπασχόληση ή ωρομίσθιο.

Τέλος, την άμεση στήριξη του πανελλαδικού και περιφερειακού Τύπου ζήτησε ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης.

Ο Μ. Κάτσης επισήμανε ότι «την ώρα που καθημερινά δημοσιογράφοι σε πανελλαδικά και περιφερειακά Μέσα δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης των πολιτών στην κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού, σχεδόν το σύνολο των Μέσων απειλείται ευθέως με λουκέτο λόγω των συνολικών περιοριστικών μέτρων και της κατάρρευσης των διαφημιστικών εσόδων».

«Ο Τύπος θα έπρεπε ήδη εδώ και έξι μήνες να έχει λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση από τα προγράμματα στήριξης που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία ακύρωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ.» πρόσθεσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:26