search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:49
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Δήλωση-σοκ από Κινέζα που ζει στην Αθήνα – «Έστειλα τον πατέρα μου στην Κίνα για να τον σώσω»

27.03.2020 19:02
Κορωνοϊός: 27 νέα κρούσματα στην Κίνα - Media
 
«Έστειλα στον πατέρα μου αεροπορικώς από την Αθήνα στην Κίνα γιατί θεωρώ ότι εκεί είναι πιο ασφαλής από τον κορωνοϊό. Στην Ελλάδα ένιωθα ανασφάλεια».
 
Με αυτή τη φράση περιγράφει την εμπειρία της σε σχέση με την πανδημία μιλώντας στο ethnos.gr η Κινέζα, Άννα Τσα, η οποία ζει στην Αθήνα τα τελευταία 30 χρόνια.
 
Η συνεχής επικοινωνία με ανθρώπους από την πατρίδα της την έκανε να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του ιού πολύ νωρίτερα από οποιονδήποτε Έλληνα. Από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου άρχισε να προβληματίζεται με τις αφίξεις Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα και μάλιστα είχε προειδοποιήσει τότε έγκαιρα για την άφιξη γκρουπ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 15 τουριστών από την πόλη Γουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία. Το γκρουπ ταξίδεψε από την Αθήνα στη Σαντορίνη, ακολούθως γύρισε στην πρωτεύουσα, όπου παρέμεινε αρκετές ημέρες και στη συνέχεια πήρε το δρόμο της επιστροφής. Η Άννα Τσα είχε θορυβηθεί από τότε. Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα υπήρχε εφησυχασμός.
 
Εκείνη, ωστόσο, με καταγωγή από την πόλη Γουενζού (Wenzhou), γνώριζε από πρώτο χέρι, μέσα από τις αφηγήσεις των ομοεθνών της, τι σημαίνει κορονοϊός. «Γνωρίζαμε από πολύ νωρίς ότι μεταδίδεται επιθετικά. Μιλούσαμε με κόσμο στην Κίνα και μας έλεγαν ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνος ιός, μη συνηθισμένος. Στην Ελλάδα ακόμα νόμιζαν ότι είναι μία συνηθισμένη γρίπη. Συνολικά η Ευρώπη υποτίμησε τον ιό. Άργησαν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Όταν τον Ιανουάριο μάθαινα για τις αφίξεις Κινέζων στην Αθήνα ειδοποιούσα όποιον αστυνομικό γνώριζα προσωπικά. Έλεγα ‘σταματήστε τους’. Και ενώ περιμέναμε ότι οι Κινέζοι θα διασπείρουν τον ιό στην Ελλάδα αυτό δεν έγινε χάρη στην πειθαρχία αυτού του λαού. Οι Κινέζοι στην Ελλάδα φοβούνται πιο πολύ από τους Έλληνες για την πιθανότητα να νοσήσουν. Τελικά, η Ελλάδα χτυπήθηκε από την Ιταλία. Εκεί είναι πιο χαλαροί, όπως οι Έλληνες».
 
Όπως λέει η Άννα Τσα ακόμα και σήμερα βλέπει στους δρόμους μία χαλαρότητα στα μέτρα αυτοπροστασίας: «Βλέπω κόσμο που δεν φοράει μάσκα, σαν να μην έχει συνειδητοποιήσει τι γίνεται. Ως Κινέζα καλώ όλους τους Έλληνες να πάρουν αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας για να μην πάρει διαστάσεις το φαινόμενο εδώ. Έχω δει βίντεο από την πατρίδα μου που δεν μπορώ να σας τα περιγράψω. Είναι τόσο σοκαριστικά. Δεν πρέπει να δούμε και στην Ελλάδα τέτοιες σκηνές».
 
Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας την προβληματίζει ιδιαίτερα και μάλιστα αποφάσισε να στείλει τον πατέρα της πίσω στην Κίνα, θεωρώντας ότι εκεί θα είναι πιο ασφαλής.
 
«Ο πατέρας μου, ηλικίας 65 ετών, έφυγε με δική μου πρωτοβουλία με την τελευταία πτήση που έγινε από το Ελευθέριος Βενιζέλος για Πεκίνο το περασμένο Σάββατο. Του έδωσα τον απαραίτητο εξοπλισμό (γάντια, μάσκα, ειδική στολή κ.λπ.) και έφυγε. Στο Ελευθέριος Βενιζέλος του έκαναν τέσσερις ώρες έλεγχο, όταν έφτασε στο Πεκίνο ακολούθησαν έλεγχοι που συνολικά έφτασαν τις 16 ώρες. Έχει περάσει μία εβδομάδα και ακόμα δεν έχει φτάσει στο σπίτι μας στην πόλη μας, τη Γουενζού. Τον έχουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της πόλης. Και θα βρίσκεται εκεί για ακόμα μία εβδομάδα. Κάθε μέρα του κάνουν θερμομέτρηση και κάθε τρεις ημέρες τεστ για τον ιό. Έφυγε για την Κίνα διότι εκεί το κράτος είναι πιο οργανωμένο και πιο εξοπλισμένο. Θεωρώ ότι είναι πιο ασφαλής. Στην Ελλάδα ένιωθα ανασφάλεια».
 
Μαζί με τον πατέρα της Άννας στο αεροπλάνο από Αθήνα για Πεκίνο ταξίδευε και ένας 28χρονος αλβανικής καταγωγής, ο οποίος διαπιστώθηκε κατά την άφιξη στο κινεζικό αεροδρόμιο ότι είναι φορέας του κορονοϊού. Αμέσως σήμανε συναγερμός και οι κινεζικές αρχές τον έβαλαν σε καραντίνα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:48