search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:34
MENU CLOSE

Κορονοϊός: Παρακολούθηση καραντίνας μέσω εφαρμογής

28.03.2020 12:46
Ρωσία: Εφαρμογή για κινητά  θα προειδοποιεί για τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό    - Media

 

Πόσο πειθαρχημένα είναι τα άτομα που οι αρμόδιες αρχές της χώρας τους που βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας, τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα προς αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού;

Το ερώτημα αυτό αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας, και έχει προκαλέσει πονοκέφαλο αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην χώρα μας όπου βλέπουμε να παραβιάζεται η «Αρχή της καραντίνας» παρά τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλει η πολιτεία. Οι παραβάτες κυρίως ανήκουν σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό.

Πως μπορεί λοιπόν να διασφαλιστεί ο τρόπος με τον οποίο όσοι τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα, τηρούν την υποχρέωσή τους αυτή και δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των υπολοίπων μελών της κοινότητας;

Η πολωνική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα μέσω μιας εφαρμογής για έξυπνα κινητά. Η εφαρμογή αυτή λέγεται «Kwarantanna domowa» (κατ’οίκον καραντίνα) και από την Πέμπτη 19 Μαρτίου είναι διαθέσιμη για κατέβασμα στο Google Play και το App Store.

Μάλιστα βάζει στα άτομα που τίθενται σε καραντίνα το εξής δίλλημα: Ή δέχεστε την επίσκεψη της αστυνομίας ανά πάσα στιγμή στο σπίτι σας καθημερινά ή κατεβάζετε την έξυπνη εφαρμογή.

Η εφαρμογή απευθύνεται – για την ώρα τουλάχιστον – μόνο στους πολίτες που δίνουν τα στοιχεία τους στα αεροδρόμια της χώρας, όταν επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Selfie αναφοράς

Τα στοιχεία αυτά ανεβαίνουν, σε διάστημα 2-3 ωρών από την καταχώρισή τους, στη βάση δεδομένων της εφαρμογής, ενώ η εγγραφή στην υπηρεσία είναι δυνατή μόνο σε όσους χρήστες έχουν καταχωρηθεί στη βάση αυτή. Αμέσως μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής, ο χρήστης καλείται να δώσει τον αριθμό του τηλεφώνου του, προκειμένου να ταυτοποιηθεί με πρόσωπο στο οποίο έχει επιβληθεί η καραντίνα.

Στη συνέχεια και προκειμένου να ενεργοποιηθεί η χρήση της εφαρμογής, ο χρήστης καλείται να τραβήξει μια selfie και να την ανεβάσει στο σύστημα.

Η φωτογραφία αυτή χρησιμοποιείται ως φωτογραφία αναφοράς, προκειμένου να εξαχθεί το βιομετρικό υπόδειγμα. Από τη στιγμή εκείνη, το σύστημα παρακολούθησης της καραντίνας έχει τεθεί σε λειτουργία.

Κάθε μια από τις 14 ημέρες παραμονής του στο σπίτι, ο χρήστης λαμβάνει μήνυμα προκειμένου να επιβεβαιώσει το ότι βρίσκεται στο σπίτι του. Τα μηνύματα αυτά μπορούν να αποστέλλονται αρκετές φορές την ημέρα και πάντοτε χωρίς προειδοποίηση.

Από τη στιγμή που ο χρήστης λαμβάνει το μήνυμα έχει στη διάθεσή του 20 λεπτά, για να ανεβάσει μια πρόσφατη selfie του από το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται με τη χρήση της τεχνολογίας.

Σύστημα γεωντοπισμού

Με τη χρήση των δεδομένων γεωεντοπισμού της εφαρμογής, των μεταδεδομένων της φωτογραφίας και την αναγνώριση προσώπου του χρήστη, η εφαρμογή μπορεί να επιβεβαιώσει άμεσα το αν αυτός τηρεί την υποχρέωσή του να παραμείνει εσώκλειστος.

Σε αντίθετη περίπτωση, καθώς και στην περίπτωση όπου ο χρήστης αργήσει να ανταποκριθεί, η αστυνομία λαμβάνει την εντολή να τον αναζητήσει, ενώ το πρόστιμο για μη τήρηση των μέτρων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5.000 ζλότυ (1.094 ευρώ).

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Πολωνικού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Karol Manys, η φιλοσοφία της κυβέρνησης πίσω από τη διάθεση της εφαρμογής αυτής είναι απλή: «Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα έχουν μια επιλογή: Είτε να δέχονται απροειδοποίητες επισκέψεις από την αστυνομία ή να κατεβάσουν την εφαρμογή αυτή».

Πηγή: Lawspot.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30