search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:58
MENU CLOSE

Μπορεί ο κορωνοϊός να επιβιώσει πάνω στα παπούτσια; – Tι λένε οι ειδικοι

30.03.2020 08:05
17290_converse_all_stars_white.jpg

Καθώς πληροφορούμαστε κάθε μέρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού, τα μέτρα των κυβερνήσεων και τις συμβουλές των ειδικών προς αποφυγή προσβολής από τον ιό, «γεννιούνται» νέα ερωτήματα για τους τρόπους με τους οποίους ο COVID-19 μπορεί να επηρεάσει πτυχές της ζωής μας.

Υπάρχει ανησυχία ως προς τον σωστό τρόπο πλυσίματος χεριών, ρούχων και αντικειμένων του σπιτιού, καθώς ο ιός μπορεί να παραμείνει στην επιφάνεια για αρκετή ώρα. Ωστόσο, τα παπούτσια είναι σημαντική εστία μικροβίων, καθώς πατούν σε επιφάνειες που βρίσκονται μεγάλα πλήθη, όπως για παράδειγμα τα σουπερμάρκετ.

Ομως πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για την μόλυνση του κορονοϊού από τα παπούτσια μας; Οι ειδικοί εξηγούν στην Huffington Post

Πέρα από την απόδειξη ότι ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες για μέρες, η ειδικός σε θέματα υγείας Κάρολ Γουίνερ ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τεκμήριο ότι ο κορονοϊός μπορεί να εισέλθει στο σπίτι από τα παπούτσια.

«Γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι παπούτσι σε άνθρωπο», είπε η Γουίνερ.

Η χρονική διάρκεια που μπορεί να παραμείνει στα παπούτσια

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health) έδειξε ότι ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει σε μια επιφάνεια για 24 ώρες και δυο με τρεις ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα και πλαστικό.

Ωστόσο, τα παπούτσια μπορεί να αποτελέσουν πιθανή πηγή μόλυνσης, σύμφωνα με την παθολόγο Τζορτζίν Νάνος, ειδικά αν έχουν φορεθεί σε πολυσύχναστες περιοχές και στην εργασία.

«Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει στις επιφάνειες για 12 ώρες, ίσως και περισσότερο», είπε η Νάνος. «Και αυτό σίγουρα ισχύει και για τα παπούτσια».

Σε ποια υλικά διατηρείται περισσότερο ο ιός;

Τα αναπνευστικά σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στα υποδήματα, σύμφωνα με τη Γουίνερ, η οποία εξηγεί ότι κάποια συνθετικά υλικά, όπως τα σπάντεξ, επιτρέπουν στον ιό να παραμείνει βιώσιμος για μερικές ημέρες.

Τα υποδήματα που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και συνθετικά υλικά μπορούν να κουβαλήσουν έναν «ενεργό ιό» για μέρες, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα γύρω από αυτό.

«Μάθαμε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών ότι ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός σε μερικά υλικά όπως το πλαστικό για δυο με τρεις ημέρες. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ιοί που παραμένουν στα παπούτσια από πλαστικό, θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον ιό ενεργό για λίγες ημέρες και θα μπορούσαν να στεγνώσουν νωρίτερα σε φυσικές ίνες», προσθέτει η Γουίνερ.

Είτε φοράτε αθλητικά παπούτσια ή μπότες εργασίας, η γιατρός έκτακτων περιστατικών Τσβάντσα Πίνκνεϊ τόνισε ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε τη σόλα. «Συνιστώ να έχουμε δυο ζευγάρια παπουτσιών: ένα για την έξοδο και ένα καθαρό ζευγάρι για να αλλάξουμε πριν μπούμε στο σπίτι. Οι εργαζόμενοι υγειονομικής περίθαλψης είναι πάντα προσεκτικοί και αλλάζουν τα παπούτσια τους (τοποθετούν τα παπούτσια που φορούν στη δουλειά σε τσάντες, πριν μπουν στο αμάξι και κατευθυνθούν προς το σπίτι», συμβουλεύει η Πίνκνεϊ. Και μάλιστα προτείνει να φορούμε παπούτσια που πλένονται σε πλυντήριο.

Πώς θα τα καθαρίσουμε

«Το σκούπισμα των παπουτσιών είναι πιθανόν περισσότερο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιούμε μαντηλάκια με οινόπνευμα. Μπορούμε επίσης να πλύνουμε τα παπούτσια σε πλυντήριο ρούχων ή με σαπούνι και νερό αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος», λένε οι ειδικοί. Και διευκρινίζουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πλύσιμο και να αποφύγουμε τα δερμάτινα παπούτσια «καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν». «Είναι πολύ πιθανόν να μεταφερθεί ο ιός σε πετσέτες και φυσικά τα χέρια μας, οπότε καλό θα είναι να αφήνουμε τα παπούτσια έξω στον αέρα και να μην το παρακάνουμε με το καθάρισμα. Οι ιοί μπορεί να εμποδιστούν με τη θερμότητα, τα διαλύματα καθαρισμού, το σαπούνι και το νερό».

Η Γουίνερ συμβουλεύει να βγάζουμε τα παπούτσια μας πριν την είσοδο στο σπίτι, κάθε φορά που ερχόμαστε από έξω καθώς αυτή η κίνηση μπορεί να βοηθήσει να εισέλθει ο ιός. «Ας αφήσουμε τα παπούτσια στο γκαράζ ή στην είσοδο του σπιτιού – απλά ας μην τα μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού».

Προσοχή στα παπούτσια των παιδιών

Τα παιδιά και κυρίως οι μικρότερες ηλικίες, έχουν την τάση να τοποθετούν αντικείμενα – ακόμα και τα παπούτσια – κοντά στο στόμα τους και αυτό είναι επικίνδυνο.

«Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βοηθούν τα παιδιά να βγάλουν τα παπούτσια. Ας τους δείξουμε να βγάζουν τα παπούτσια στην είσοδο, ας περιορίσουμε το άγγιγμα και ας τους υπενθυμίσουμε να πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά την είσοδο στο σπίτι». Αν αυτό δεν λειτουργήσει, μια καλή λύση είναι να κρύψουμε τα παπούτσια σε μέρος που δεν πλησιάζουν τα παιδιά, συμβουλεύει η Γουίνερ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:57